ANAF anunță începerea controalelor pe zona muncii: Contribuabilii trebuie să se aștepte la verificări

Ana Anitoiu 23.02.2022, 12:29
ANAF anunță începerea controalelor pe zona muncii: Contribuabilii trebuie să se aștepte la verificări

ANAF a anunțat începerea controalelor pe zona muncii. Contribuabilii trebuie să se aștepte la verificări începând din a doua jumătate a lunii martie. Șefa Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Mirela Călugăreanu, a spus că demersul va fi făcut pentru respectarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Motivul pentru care vor începe controalele ANAF pe zona muncii

Verificările vor fi făcute de ANAF împreună cu Inspecția Muncii din cea de-a doua jumătate a lunii martie. Mirela Călugăreanu a declarat că planul de acțiuni vizează prevenirea muncii subdeclarate și a precizat că protocolul a fost deja stabilit.

„În PNRR ne-am propus să operaționalizăm până la finalul lunii martie un plan comun de acțiuni, împreună cu colegii noștri de la Ministerul Muncii, mai precis de la Inspecția Muncii. Planul comun de acțiuni vizează prevenirea muncii subdeclarate.

Avem într-o fază avansată avizarea și semnarea acestui plan comun de acțiuni care va deveni operațional în partea a doua a lunii martie. Contribuabilii trebuie să se aștepte la verificări tematice din această perspectivă”, a spus șefa ANAF, în cadrul unei conferințe ce a fost organizată de PwC România.

ANAF anunta inceperea controalelor pe zona muncii
ANAF va face verificari

De ce a primit ANAF numeroase critici

Mirela Călugăreanu a adăugat că încă nu a stabilit un nume pentru operațiunea de verificare a contribuabililor, dar că aceasta va avea un rol foarte important, după ce ANAF a primit numeroase critici.

„An de an pe Semestrul European multe critici au venit în zona aceasta, cum că instituțiile cu atribuții în domeniu nu au colaborat corespunzător astfel încât să se înregistreze o diminuare semnificativă a fenomenului de nedeclarare și subdeclarare din această perspectivă și cu consecințe în ceea ce privește încasarea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale”, a explicat Mirela Călugăreanu.

Tot în martie, chiar din prima zi a lunii, o categorie de contribuabili vor mai putea trimite cereri, declarații sau alte documente către ANAF exclusiv prin Spațiul Privat Virtual. Ca să înceapă să utilizeze acest serviciu electronic, persoanele fizice și juridice trebuie să ceară să fie înregistrate.

Reprezentanții Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală au explicat că în cazul în care de la 1 martie acești contribuabili vor depune fizic cererile sau orice alte documente la organul fiscal central, acestea nu vor fi luate în considerare.

Mai exact, această schimbare îi vizează pe contribuabilii care fac activități economice într-o formă autorizată. Obligația de a trimite documentele doar prin Spațiul Privat Virtual (SPV), se aplică persoanelor juridice, asocierilor şi altor entităţi fără personalitate juridică.

În plus, noua obligație impusă de ANAF se aplică persoanelor fizice care au o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent ca persoane fizice autorizate, dar și întreprinderilor individuale şi a celor familiale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...