An școlar 2020-2021. În ce situație își pot lua liber părinții de la serviciu pentru a sta acasă cu copiii. Acestea sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească

Elena Avramescu 12.09.2020, 08:36
An școlar 2020-2021. În ce situație își pot lua liber părinții de la serviciu pentru a sta acasă cu copiii. Acestea sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească

În doar două zile o să înceapă noul an școlar, care vine cu o mulțime de modificări pentru elevi, din păcate, nu foarte plăcute. Pandemia a schimbat totul modul de interacționare și va fi o perioadă dificilă, de foc chiar, atât pentru elevi, cât și pentru profesori.

An școlar 2020-2021. În ce situație își pot lua liber părinții de la serviciu

În plus, și părinții vor fi afectați în acest context. În același timp cu epidemia COVID-19 s-a adoptat o nouă lege care dispune de acordarea de zile libere părinţilor care au copii la şcoală şi grădiniţă. Însă sunt anumite condiţii care trenuie respectate pentru a se acorda aceste zile libere, și anume doar dacă sunt depistate cazuri de COVID-19 la şcoala la care copilul învaţă iar activitatea este suspendată. În plus, nu se aplică dacă totuşi cursurile sunt online.

Pe lângă asta, aceste zile libere se acordă în mod obligatoriu de către angajator numai unuia dintre părinţi, atunci când vorbim de familiile care au copii mai mici de 12 ani sau copii cu dizabilităţi de până la 26 de ani, înscrişi într-o unitate de învăţământ sau într-o unitate de educaţie timpurie antepreşcolară.

In ce situatie isi pot lua liber parintii de la serviciu pentru a sta acasa cu copii
Cum isi pot lua liber parintii de la serviciu pentru a sta acasa cu copii

Acestea sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească

Ținând cont că angajatorul este obligat să acorde zilele libere angajatului care solicită acest drept, un eventual refuz este considerat contravenţie, astfel că se sancţionează cu amendă. În plus, în ipoteza unui litigiu, angajatorul ar putea fi obligat la repararea prejudiciilor cauzate angajatului prin refuz.

„Patronul nu va dori să ne plătească. Am înţeles că se vor deconta nişte bănuţi însă ştim foarte bine că statul decontează târziu. ITM-ul, în majoritatea litigiilor care au existat între angajat şi angajatori, nu a luat decizii în favoarea angajatului. Este o lege probabil ceva mai potrivită pentru bugetari, însă pentru noi, cei din sistemul privat, nu ne protejează sub nicio formă” a spus Mihaela Tucaliuc, părinte, potrivit Mediafax.

„Să fie angajat, să nu fie aflat în concediu de maternitate, să nu fie celălalt părinte aflat într-o formă sau alta de concediu plătit şi să fie întreprinsă toată procedura de formularistică. Aceste sume se suportă de la bugetul de stat, altfel e într-adevăr o cheltuială pentru angajator, nimeni nu poate contesta acest lucru, însă sumele achitate angajaţilor ca şi cum ar fi zile libere plătite urmează să fie recuperate de la bugetul de stat a spus și Andrei Talamba, avocat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...