Anul școlar 2020-2021. Recomandări de la Guvern, în vreme de pandemie. Ce se întâmplă dacă elevul lipsește de la școală cel puțin 3 zile consecutive

Mirabela Vasile 11.09.2020, 19:36
Anul școlar 2020-2021. Recomandări de la Guvern, în vreme de pandemie. Ce se întâmplă dacă elevul lipsește de la școală cel puțin 3 zile consecutive

O serie de noi măsuri și recomandări sanitare au fost publicate de Grupul de comunicare strategică pentru elevii și profesorii care vor intra în noul an școlar, asta pentru a se putea preveni răspândirea noului coronavirus. Comunicatul de prestă a fost trimis chiar înainte cu câteva zile ca noul an școlar să înceapă.

Ce spune GCS despre lucrurile care ne țin în siguranță

”Masca va fi purtată ca să acopere atât nasul, cât și gura. Masca reduce masiv riscul de răspândire a virusului! Atunci când e purtată atât de către persoana potențial infectată, cât și de către persoana neinfectată, se reduce la minimum riscul de transmitere a virusul mai departe. Utilizarea măștii în spații închise (ex: o sală de clasă) previne transmiterea virusului atunci când mai multe persoane se află simultan într-o încăpere. Tot masca face să poată fi redusă distanța minimă dintre persoane la cel puțin 1 metru în interior. Masca trebuie purtată și în aer liber atunci când distanța dintre persoane nu poate fi menținută la cel puțin 1,5 metri sau atunci când un număr mare de persoane se află în aceeași zonă.

Nu înlăturați masca și nu o purtați sub bărbie, în special atunci când vorbiți în apropierea unei alte persoane sau în sala de clasă. Masca este individuală și NU se oferă propria mască utilizată să fie purtată de o altă persoană.”, se arată în normele transmise de GCS.

De asemenea și distanța fizică trebuie păstrată la cel puțin 1 metru în clasă, dar și pe coridoare, cu obligația purtării măștii, și cel puțin 1,5 metri în aer liber, atunci când nu este purtată masca de protecție. De asemenea, dacă se păstrează distanța față de celelalte persoane aria de răspândire a virusului este redusă aproape de tot.

Totodată în clasele de curs, trebuie menținută distanța atât față de colegi, cât și față de profesori, pe tot parcursul cursului, în pauze sau în momentul sosirii și plecării de la cursuri. La orele de sport vor fi evitate activitățile care presupun contactul direct între elevi sau prin intermediul obiectelor atinse frecvent.

Elevii trebuie sa respecte anumite masuri
Elevii trebuie sa respecte anumite masuri

Ce trebuie să facă elevii după ce pleacă de la școală

”Drumul până la școală. Dacă este posibil, optați pentru deplasarea pietonală și evitați folosirea mijloacele de transport în comun. Dacă trebuie să utilizați transportul în comun, purtați obligatoriu mască, păstrați distanța față de celelalte persoane, evitați atingerea suprafețelor comune și dezinfectați-vă mâinile imediat ce ați părăsit transportul în comun.

Recreația alături de colegi. Dacă purtați mască, păstrați distanța de minimum 1 metru față de colegi. Dacă vă aflați în aer liber și nu purtați mască, atunci mențineți o distanță de cel puțin 1,5 metri. Evitați să faceți schimb sau să atingeți obiectele personale pe care au pus mâna și alte persoane (ex: telefoane mobile, manuale, rechizite, etc) și dezinfectați-vă mâinile după orice contact cu suprafețe comune.”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, elevii trebuie să aibă grijă și la timpul petrecut după școală. Chiar dacă elevii rămân să petreacă timp și în afara cursurilor trebuie să respecte aceleași măsrui indiferent dacă persoanele de care sunteți alătturi prezintă sau nu simptome de infectare. Este de preferat ca petrecerea timpului liber să aibă loc în aer liber, dacă este permisă de condițiile meteorologice.

Interacțiunea cu persoane vârstnice. Persoanele bătrâne sunt vulnerabile în fața virusului ucigaș, iar în multe cazuri infectarea este fatală. Este motivul pentru care trebuie protejate cu prioritate, prin evitarea contactului direct.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe