Amnesty International: Îngrijorare privind exercitarea libertății de întrunire și a dreptului la sănătate în România

Ana Anitoiu 29.03.2022, 12:03
Amnesty International: Îngrijorare privind exercitarea libertății de întrunire și a dreptului la sănătate în România

Organizația neguvernamentală internațională Amnesty International a publicat un raport pentru anul 2021 în care a atras atenția că ONG-urile sunt îngrijorate cu privire la exercitarea libertății de întrunire, exprimare și proteste pașnice, precum și a dreptului la sănătate în România.

Libertatea de exprimare, asociere și întrunire în România

În luna mai, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că România trebuie să combată corupția și să îndeplinească criteriile UE astfel încât să asigure un sistem juridic echitabil, inclusiv garanții împotriva ingerințelor politice.

Conform raportului Amnesty International, în luna iunie a anului trecut, zeci de organizații ale societății civile i-au scris ministrului Justiției cerând să fie implicate într-o revizuire guvernamentală a cadrului de reglementare pentru asociații și fundații. Acestea au solicitat ca procedurile simplificate să fie echilibrate cu garanții adecvate împotriva deciziilor discreționare ce ar putea amenința ONG-urile.

În luna august a anului trecut, organizatorii Bucharest Pride au fost amendați după ce peste 500 de persoane s-au alăturat marșului. ONG-ul Accept a contestat amenda, argumentând că restricțiile de participare cauzate de pandemia de coronavirus au fost disproporționate.

Anterior, în iulie, ONG-urile și-au exprimat îngrijorarea că restricțiile privind protestele legate de pandemia de coronavirus nu au fost aplicate în mod similar evenimentelor sportive, culturale, religioase sau de familie.

Amnesty International: Ingrijorare privind exercitarea libertatii de intrunire si a dreptului la sanatate in Romania
Amnesty International, raport referitor la Romania

Amnesty International, despre libertatea de exprimare în România

Conform Amnesty International, în mai 2021, după o plângere a primarului Sectorului 4, Daniel Băluță, au fost anchetați de DIICOT câțiva jurnaliști. Edilul i-a acuzat de organizarea unui grup infracțional și șantaj, infracțiuni pedepsite cu până la cinci ani de închisoare.

În iunie s-a renunțat la urmărirea penală a jurnaliștilor. Mai multe ONG-uri au atras atenția atunci că s-a creat un precedent periculos ce ar putea submina dreptul la libertatea de exprimare.

„Autoritățile române trebuie să înceteze convocarea jurnaliștilor pentru interogare cu privire la munca lor, iar oficialii locali nu ar trebui să depună plângeri penale împotriva presei”, a transmis Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor.

Raportul Amnesty International mai arată că un proiect de lege privind protecția avertizorilor de interes public, cu excepția celor din sectorul privat, a rămas în așteptare în Parlament. Ministerul Justiției a fost criticat pentru că a trecut cu vederea mai multe amendamente propuse de ONG-uri, inclusiv privind acordarea de asistență juridică și capacitatea denunțătorilor de a raporta direct presei.

Amnesty International, despre dreptul la sănătate în România

De asemenea, Amnesty International a apreciat că pandemia de coronavirus a pus o presiune imensă pe sistemul de sănătate românesc, care era deja „subfinanțat” și „suprasolicitat”. Raportul arată că în martie 2021, angajații în sănătate au manifestat pentru creșterea bugetului alocat Sănătății, pentru o mai bună protecție împotriva COVID-19, salarii mai mari și scăderea vârstei de pensionare.

Raportul Amnesty International mai arată că până la finalul anului, 40% din populația României a fost vaccinată împotriva coronavirusului cu schemă completă, după care campania de imunizare a ajuns la un platou. România a înregistrat cea mai mare rată de mortalitate din cauza COVID-19 în regiune și una dintre cele mai mari din lume.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...