Alexandru Rafila recomandă purtarea măștii, după renunțarea bruscă la restricții. „Intuiesc o uşoară creştere a numărului de cazuri de COVID-19”

Ana Anitoiu 21.03.2022, 18:04
Alexandru Rafila recomandă purtarea măștii, după renunțarea bruscă la restricții. „Intuiesc o uşoară creştere a numărului de cazuri de COVID-19”

Ministrul Sănătății, medicul Alexandru Rafila, a recomandat purtarea măștii de protecție în spațiile aglomerate, chiar dacă măsura de prevenție nu mai este obligatorie. Oficialul a precizat că se așteaptă ca după renunțarea bruscă la restricții să se înregistreze o uşoară creştere a numărului de cazuri de COVID-19 în țară în următoarea perioadă.

Alexandru Rafila, despre purtarea măștii

Ministrul Sănătății a amintit că a făcut un apel public cu privire la purtarea măștilor de protecție în spațiile închise aglomerate, precum mijloacele de transport în comun. Medicul a precizat că această măsură de prevenire a infectării cu SARS-CoV-2 este esențială.

„Am făcut apel la o relaxare etapizată, care nu a fost posibilă. Decizia politică a fost diferită şi s-a trecut la o relaxare bruscă. Utilizarea măștii e o măsură de protecție. Am făcut apel public și repet acest lucru – să utilizăm masca în spațiile închise aglomerate, în mijloacele de transport în comun.

Este esențială această măsură, pentru că în mod evident, în România cifrele s-au stabilizat și eu intuiesc o ușoară creștere a numărului de cazuri. Vedem ce se întâmplă în alte țări, așa că recomandarea rămâne valabilă”, a spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila recomanda purtarea mastii, dupa renuntarea brusca la restrictii
Masti de protectie: Foto: pexels.com

Restricțiile, reintroduse într-o țară din Europa

Austria a devenit prima țară din Uniunea Europeană care a reintrodus restricții. În acest stat, măștile de protecție FFP2 vor fi din nou obligatorii în spații interioare. Hotărârea a venit în contextul creșterii numărului de noi cazuri de COVID-19. Ministrul Sănătății din Viena a recunoscut că relaxarea a avut loc prea devreme.

De asemenea, doctorul Anthony Fauci, coordonatorul programului federal de combatere a bolilor infecțioase din Statele Unite ale Americii, a declarat că SUA se vor confrunta cu un nou val al pandemiei de coronavirus.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

La rândul ei, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat recent că pandemia de coronavirus nu a luat sfârșit, având în vedere tendința de creștere a numărului de cazuri de COVID-19 din ultima vreme.

Când s-ar putea discuta despre un val 6 al pandemiei de coronavirus în România

Anterior, Alexadru Rafila a explicat că s-ar putea discuta despre un val șase al pandemiei de coronavirus în toamna viitoare. Un nou val ar presupune să apară o altă tulpină de SARS-CoV-2 care să înceapă să se transmită în comunitate în mod susținut.

„Un eventual val șase, după opinia noastră, poate fi luat în calcul sau se poate discuta doar din toamnă, mai puțin în această primăvară, credem noi, dar monitorizăm lucrurile îndeaproape, încât să vedem ce se întâmplă.

Dar nu putem discuta de un val șase, putem discuta cel mult de o stabilizare a numărului de cazuri din valul cinci, nu discutăm despre un val șase”, a declarat Alexandru Rafila, precizând că este posibil ca nici la toamnă să nu apară o astfel de tulpină.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 2.236 de noi cazuri de coronavirus, cu cinci mai puține față de ziua precedentă. Din total, 254 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

În spitalele din țară, sunt internați în secții 3.042 de pacienți cu COVID-19, cu 85 mai mulți decât în ziua anterioară. 455 de persoane se află la ATI, cu 9 mai puțin decât în ziua precedentă. Trei dintre pacienții din secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă sunt minori.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...