Amintirea care îl leagă pe Dan Negru de regretata Mariana Nicolesco. Dezvăluirea prezentatorului despre celebra soprană

Cătălina Burghelea 15.10.2022, 15:08

Vestea că soprana Mariana Nicolesco a încetat din viață la 73 de ani a șocat pe toată lumea. Iubitorii de operă și prietenii săi deplâng moartea artistei, iar cei care au auzit de performanțele sale regretă că o mare stea a plecat la ceruri. Vestea tristă a fost dată de Opera Națională Română din Cluj-Napoca. Ce spune celebrul prezentator Dan Negru despre „Primadonna Assoluta”.

Mariana Nicolesco a murit la 73 de ani

„Această seară (n.r. – vineri, 14 octombrie) ne aduce într-un moment al despărţirii de o stea memorabilă a lumii lirice! Îndureraţi, ne luăm rămas bun de la Primadonna Assoluta: Mariana Nicolesco. Descrisă în cuvinte precum Regina del Belcanto, Primadonna Assoluta sau Diva Divină, Mariana Nicolesco lasă în urmă un univers pe care l-a îmbogăţit nemărginit cu prezenţa sa în această lume”, au anunțat reprezentanţii Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca.

O viață încununată de succese

De-a lungul timpului, soprana Mariana Nicolesco a sedus publicul din toată lumea cu vocea, măiestria în arta cântului şi cu personalitatea ei scenică, abordând un amplu repertoriu, de la baroc la creaţia contemporană, potrivit biografiei publicate de Academia Română. Aclamată ca „Regina del Belcanto”, „Primadonna Assoluta” sau „Diva Divină”, marea artistă a făcut performanță pe cele mai prestigioase scene şi săli de concerte, printre care Teatrul alla Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York, Bayerische Staatsoper – München, Teatrul La Fenice din Veneţia, Teatro Municipal din Rio de Janeiro, Gran Teatre del Liceu din Barcelona, Lyric Opera Chicago, Semperoper Dresda, San Francisco Opera, la Tokyo, Nagoya, Osaka, Pretoria etc.

Mariana Nicolesco
Mariana Nicolesco

Reacția lui Dan Negru la aflarea veștii triste

La aflarea veștii că soprana nu mai este pe acest pământ, ci a plecat să cânte operă în ceruri, Dan Negru a reacționat. Vedeta TV a relatat o întâmplare cu Mariana Nicolesco. Potrivit spuselor sale, îi datorează o prețioasă amintire. Astfel, prezentatorul Kanal D a povestit că, datorită artistei noastre, a aflat despre Alma Gluck, tot soprană.

„Pe Mariana Nicolesco am prezentat-o o singură dată, demult, pe o scenă din Iași. Atunci am auzit-o spunăndu-le ieșenilor despre Alma Gluck, una din cele mai importante artiste din lume, născută-n Iasi.
Atunci am și auzit prima dată numele Almei Gluck.
Puțini îi mai păstrează amintirea si puțini îi știu numele. Alma Gluck a emigrat in America la 16 ani și a devenit prima cântăreață de operă din lume care a văndut peste 1 milion de discuri.
Era 1918, anul in care noi abia făceam Unirea.
Alma Gluck s-a retras in plină glorie mondială ca să-și îngrijească copiii, spunănd că faima și banii n-au valoarea familiei. A murit la 52 de ani și a rămas in istoria showbiz mondial ca prima solistă care a vădut peste 1 milion de discuri…
Am aflat ieri că s-a stins soprana Mariana Nicolesco.
Îi datorez amintirea primei mare soprane din istorie, necunoscută in România , ieșeanca Alma Gluck.”, a scris „Regele audiențelor” în mediul online.

Performanțe lăudate de experți

Un studiu arată că, în istoria Teatrului alla Scala din Milano, Nicolesco este soprana care a apărut în cele mai multe premiere absolute. Interpretările sale sunt considerate de marele critic şi muzicolog italian Paolo Isotta drept „adevărate miracole de expresie, tehnică vocală, transfigurare lirică, începând cu mitica ei Traviata de debut”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...