America scoate obligativitatea măștii în aer liber pentru cei vaccinați. ”Ăsta e sunetul libertății”

Ioana Bucur, Gabriel Peneș 28.04.2021, 08:12
America scoate obligativitatea măștii în aer liber pentru cei vaccinați. ”Ăsta e sunetul libertății”

Primul pas către revenirea la normalitatea pre-pandemie a fost făcut. După mai bine de un an de restricții și măsuri de protecție, america scoate obligativitatea măștii în aer liber pentru cei vaccinați.

America scoate obligativitatea măștii în aer liber pentru cei vaccinați

America scoate obligativitatea măștii în aer liber pentru cei vaccinați, făcând primul pas important spre revenirea la normalitatea pre-Covid-19. Marți, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) a decis să relaxeze regulile de purtare a măștii de protecție în spațiile deschise, anunțând că cetățenii care au ambele doze nu mai sunt nevoiți să o țină pe față, cu excepția zonelor aglomerate. De fapt, chiar și cei neimunizați ar putea scapa de mască, în anumite condiții. Noul set de recomandări înaintat de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) este primul, în mai bine de un an, în care specialiștii institutului vorbesc despre renunțarea la masca de protecție de la începutul pandemiei ce a ucis 570.000 de americani.

„Sper să ne amintim de ziua de astăzi ca fiind prima în care am făcut un pas spre revenirea la viețile noastre normale. În ultimul an, le-am tot spus cetățenilor ce nu au voie să facă. Astăzi le transmit ce pot face, fără restricții, dacă sunt vaccinați”, a declarat dr. Rochelle Walensky, directorul CDC.

Restrictii dure, impuse de duminica. Ce nu vor mai avea voie sa faca romanii
Americanii vaccinați scapă de masca de protecție, în aer liber

„Sper să ne amintim de ziua de astăzi ca fiind prima în care am făcut un pas spre revenirea la viețile noastre normale”

Anunțul CDC vine în contextul în care mai bine de jumătate din populația adultă a Statelor Unite ale Americii a primit cel puțin o doză a vaccinului anti-Covid-19 – aproape 140 de milioane de persoane -, iar mai mult de o treime, ambele doze.  Walensky a explicat că relaxarea restricției a fost decisă datorită creșterii numărului celor imunizați, scăderii numărului de infectări zilnice, spitalizări și decese, dar și în urma rezultatelor mai multor studii ce au arătat că mai puțin de 10% dintre infectări au loc în aer liber.

„Ăsta e sunetul libertății. Este întoarcerea la normalitate, întoarcerea la sentimentul că suntem liberi să facem activități banale, dar ce ne erau interzise de aproape un an. N-am ieșit din pandemie încă, dar suntem aproape de exit. E un lucru minunat”, a spus dr. Mike Saag, expert în boli infecțioase de la Universitatea din Alabama.

Alți specialiști în domeniu văd măsura de relaxare ca pe un beneficiu și un factor ce i-ar putea motiva pe oameni să se vaccineze, un mesaj asemănător fiind transmis și de președintele Joe Biden.

„Lucrurile sunt simple: dacă ești vaccinat, vei avea mai multe libertăți, vei fi mai protejat, fie că vorbim despre spații închise sau spații deschise. Cred că este un aspect de care ar trebui să țină cont toți cei care nu vor să se vaccineze sau sunt încă nehotărâți”, a spus președintele SUA.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...