Ce înseamnă, de fapt, relaxarea restricțiilor în București. Se redeschid sălile de fitness. Cum se schimbă programul magazinelor

Ana Anitoiu, Ioana Nechifor 26.04.2021, 17:52
Ce înseamnă, de fapt, relaxarea restricțiilor în București. Se redeschid sălile de fitness. Cum se schimbă programul magazinelor

Bucureștenii au motive de bucurie. Restricțiile ce le-au fost impuse în ultima vreme se relaxează, potrivit unei hotărâri ce a fost adoptată luni de Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, după ce rata de incidență a cazurilor de coronavirus în Capitală a scăzut sub 3,5 la mia de locuitori. Se redeschid sălile de fitness, iar programul magazinelor și cel al carantinei de noapte se modifică.

Ce înseamnă relaxarea restricțiilor în București, de fapt

Mai exact, potrivit hotărârii Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, începând de marți, 27 aprilie, ora 00:00, bucureștenii scapă de restricțiile dure de la finalul săptămânii referitoare la închiderea magazinelor la ora 18:00 și începerea carantinei de noapte de la ora 20:00. Regulile referitoare la aceste ore nu vor mai fi valabile în Capitală.

În schimb, circulaţia persoanelor va fi interzisă noaptea, între orele 22:00 şi 5:00. Se va face o excepție în noaptea de Înviere, când bucureștenii vor putea circula fără restricții. Programul magazinelor în weekend se modifică, urmând ca locuitorii Capitalei să poată merge la cumpărături până la ora 21:00.

relaxarea restrictiilor in Bucuresti
Oameni cu masti de protectie mergand pe strada

Restricțiile ce rămân valabile în București

Deși aceste măsuri se modifică, alte restricții rămân valabile în București. Spre deosebire de sălile de fitness ce se redeschid, restaurantele, cafenelele, barurile, cluburile, cinematografele și sălile de spectacole din Capitală rămân închise. În continuare, nu sunt permise spectacolele și concertele în aer liber.

Accesul în pieţe agroalimentare şi volante din București se face cu respectarea distanţei de doi metri între persoane şi fără a depăşi capacitatea de 50% a spaţiului respectiv. Noile măsuri rămân valabile pentru o perioadă de 14 zile, după care se va face o reevaluare, sau chiar mai puțin, dacă rata de incidență a cazurilor de COVID-19 va crește într-un interval de timp mai scurt.

Cine va putea circula pe timp de noapte, în București

Potrivit hotărârii Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, vor putea circula în București în intervalul orar 22:00 – 5:00 acele persoane care vor putea justifica, prin declarație pe proprie răspundere, adeverință de la angajator sau dovada programării la vaccinare anti-COVID-19, următoarele situații: deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi; deplasarea pentru asistență medicală, care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente sau pentru efectuarea vaccinului conform programării.

Lista continuă cu: ”deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei; deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistență persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie; părăsirea domiciliului pentru protejarea vieții sau integrității fizice în cazul unui pericol grav și iminent, cu apelarea Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112”.

Prefectul Capitalei, avertisment pentru bucureșteni

În ciuda faptului că incidența cazurilor de COVID-19 în București a scăzut, prefectul Capitalei, Alin Stoica, a transmis un avertisment pentru bucureșteni. Oficialul a atras atenția că oamenii nu trebuie să considere că pericolul a trecut, pentru că sunt în continuare multe persoane cu coronavirus la ATI.

”Trebuie să fim conştienţi de faptul că, deşi pare o rată mică acum, nu sunt puţine cazuri. Pentru că, de fapt, ce e peste 3 este o rată mare, care pune presiune pe sistemul sanitar. Nu trebuie să ne relaxăm şi să considerăm că deja lucrurile sunt roz, pentru că nu sunt. Vedem că deşi rata de incidenţă scade, avem foarte mulţi oameni internaţi în stare gravă şi foarte gravă în ATI, sunt foarte mulţi intubaţi”, a declarat prefectul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI