Amenzi Cod Rutier 2024, ce sancțiuni au crescut? Greșelile care te lasă fără permis

Emanuela Pană 05.02.2024, 20:17
Amenzi Cod Rutier 2024, ce sancțiuni au crescut? Greșelile care te lasă fără permis

Noul Cod Rutier actualizat prevede sancțiuni mai aspre pentru șoferii care depășesc limitele de viteză, inclusiv amenzi mai mari și posibilitatea suspendării documentului pentru cei ce încalcă regulile pe drumurile județene. Vezi amenzi Cod Rutier 2024.  

Amenzi Cod Rutier 2024, ce sancțiuni au crescut? 

Anul acesta, Codul Rutier aduce schimbări în ceea ce privește examenul pentru permis, sancțiunile pentru conducătorii auto, precum și posibilitatea suspendării permisului pentru cei care încalcă regulile pe drumurile județene. În 2024, punctul de amendă reprezintă 5% din salariul minim brut pe țară.  

De la 1 ianuarie 2024, valoarea punctului de amendă a fost majorată la 165 de lei, în comparație cu 145 de lei, cât era înainte. În plus, s-a schimbat și formula de calcul, astfel încât valoarea punctului de amendă reprezintă acum 5% din salariu minim brut pe țară, în scădere față de 10% cât era anterior. 

Noul sistem pentru contravențiile rutiere este structurat astfel: 

  • Clasa I: două sau trei puncte-amendă; 
  • Clasa a II-a: patru sau cinci puncte-amendă; 
  • Clasa a III-a: de la șase la opt puncte-amendă; 
  • Clasa a IV-a: de la nouă la 20 de puncte-amendă; 
  • Clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă, aplicabil doar persoanelor juridice. 

Șoferii care nu acordă prioritate pietonilor sau cicliștilor riscă amenzi de până la 825 de lei. Depășirea vitezei cu mai mult de 50 km/h atrage sancțiuni cuprinse între 1.485 și 3.300 de lei. De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2024, parcarea neregulamentară este sancționată în clasa I, amenzile fiind stabilite între 330 și 495 de lei, față de intervalul anterior de 290 și 435 de lei. 

Citește și: Se ridică mașinile din România, instant: noul cod rutier vine cu un avertisment important pentru toți șoferii

Permis suspendat dacă depășești viteza pe un drum județean 

Pentru a evita amenzile în 2024, șoferii trebuie să respecte limitele de viteză. Încălcarea acestora poate aduce amenzi considerabile și suspendarea permisului. De menționat că autoritățile pot stabili limite diferite pentru anumite sectoare de drum, de exemplu, o limită de 80 km/h în interiorul localităților sau 50 km/h pe anumite tronsoane de Drum Național. 

Amenzi Cod Rutier 2024
Amenzi Cod Rutier 2024

Sancțiunile se aplică în funcție de cât de mult depășește șoferul limita de viteză: 

  • 10 – 20 km/h: 2-3 puncte de amendă; 
  • 21 – 30 km/h: 4-5 puncte de amendă; 
  • 31 – 40 km/h: 6-8 puncte de amendă; 
  • 41 – 50 km/h: 9-20 puncte de amendă; 
  • Peste 50 km/h: 9 – 20 de puncte de amendă + suspendarea permisului pentru 90 de zile; 
  • Peste 70 km/h: 9 – 20 de puncte de amendă + suspendarea permisului pentru 120 de zile. 

Prin urmare, conducătorii auto care depășesc limita de viteză cu mai mult de 50 km/h pe un drum județean se vor confrunta cu amenzi între 1.485 lei și 3.300 lei și le va fi suspendat permisul de conducere pentru o durată de trei luni. 

Vezi și: Amenzi de până la 50.000 de lei pentru acești șoferi din România. Proiectul care poate să apară în țară

Schimbări privind examenul auto în 2024 

Uniunea Europeană a inițiat un proces de modernizare a permiselor de conducere, emițând o directivă ce deschide calea către digitalizarea acestora, oferind astfel statelor membre libertatea de a implementa aceste schimbări. Conform noilor reglementări, permisele auto ar putea să devină digitale. 

Un alt aspect important al directivei se referă la îmbunătățirile aduse procesului de obținere a permiselor auto, punând accent pe creșterea siguranței rutiere. În acest sens, examenul auto, esențial pentru cei care doresc să obțină permisul, va cunoaște modificări semnificative, menite să asigure o pregătire mai riguroasă a candidaților. 

Noile schimbări vizează introducerea de întrebări specifice referitoare la recunoașterea pericolelor din trafic și la sistemele automate care contribuie la o conducere mai sigură.  

Această inițiativă presupune o schimbare majoră în abordarea pregătirii candidaților pentru examenul de conducere, cerând școlilor de șoferi să se adapteze și să asigure instruirea adecvată privind noile cerințe.  

Cu toate acestea, nu se știe dacă România va implementa aceste schimbări. Directiva UE oferă statelor membre flexibilitatea de a decide implementarea acestor schimbări, cu posibilitatea de a le pune în practică începând din 2024. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...