Amenda pe care o primești acum dacă nu ai permisul de conducere la tine. Șoferii nu trebuie să îl uite acasă

Anca Manolica 17.01.2023, 22:26
Amenda pe care o primești acum dacă nu ai permisul de conducere la tine. Șoferii nu trebuie să îl uite acasă

Dacă ai plecat la drum cu mașina, dar nu ai permisul auto asupra ta, trebuie să știi că rișți o amendă destul de mare. Deși nu este caz penal, dacă vei fi oprit de poliție, nu numai că va trebui să scoți o sumă frumușică din buzunar, dar vei fi sancționat și cu puncte de penalizare. Iată care este cuantumul amenzii.

Ce amendă riscă șoferii care conduc fără să aibă permisul la ei

Este bine de știut că şoferii opriți pe dreapta la un control, conform legii, sunt obligați să prezinte agenţilor de la Poliţia Rutieră permisul de conducere. Așadar, în cazul în care obișnuiești să conduci fără acte asupra ta, trebuie să știi că ești pasibil de amendă. Este adevărat că poți scăpa şi cu un simplu avertisment verbal sau în scris, dacă polițistul este înțelegător, dar nu trebuie să te bazezi pe acest lucru.

În cazul în care deții un permis auto valabil, dar nu îl ai asupra ta, în cazul unui control de rutină, nu este caz penal. În această situație, se prezintă buletinul sau cartea de identitate, iar agentul va verifica prin stație, în baza Codului Numeric Personal, dacă într-adevăr ai carnet de conducere.

Șoferii care nu au permisul de conducere asupra lor sunt pasibili de amendă
Șoferii care nu au permisul de conducere asupra lor sunt pasibili de amendă

Pot fi sancționați și cu puncte de penalizare

Șoferii care nu dețin toate actele necesare asupra lor pentru a conduce legal riscă să primească o amendă de 1.160 de lei. În funcție de dispoziția agentului de poliție, aceștia pot primi și patru puncte de penalizare.

„Puteți fi sancționat cu amendă conf. Art.101. Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (6-8 puncte de amendă sau 870 – 1.160 de lei – n.r.) următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:

Art.35 alin.(20) Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege”, se arată în Codul Rutier.

„Art. 108 pct. 1 lit a/9: Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:

a) 4 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte: […] 9) refuzul înmânării actului de identitate, a permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevazute de lege, la cererea poliţistului rutier, precum şi refuzul soferi amendade a permite verificarea vehiculului”, mai stabilește Codul Rutier.

Așadar, verifică de două ori atunci când pleci la drum dacă ai asupra ta toate actele: permis de conducere, buletin, asigurare auto și talonul mașinii. Nu se știe când poți fi oprit chiar și la un simplu control de rutină.

Citește și: Iei amendă și rămâi fără permis de conducere, fără măcar să te oprească Poliția: decizia ASF care va costa scump șoferii din România

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...