Noul cod rutier 2022 spune clar. Ce amendă riști, dacă ai permisul auto expirat

Stan Filon 28.04.2022, 15:35
Noul cod rutier 2022 spune clar. Ce amendă riști, dacă ai permisul auto expirat

Nou cod rutier spune clar cât este amenda în 2022 pentru șoferii care circulă cu permisul de conducere expirat. Oamenii legii nu vor avea milă de acești șoferi și vor încadra imediat fapta lor la contravenție, pentru care șoferii respectivi vor plăti sume importante de bani, dar vor pierde și puncte amendă la fel de importante. Vedeți mai jos ce pățiți dacă uitați să vă reface permisul de conducere.

Cât este amenda pentru permis de conducere expirat

Șoferii trebuie să știe exact când expira permisul de conducere, pentru ca nu cumva să circule pe drumurile publice cu actul respectiv expirat, deoarece acest fapt reprezintă contravenție și este pedepsită ca atare. Oamenii legii nu vor avea încotro și vă vor aplica o amendă usturătoare. Potrivit articolului 101 din Codul Rutier, circulația pe drumurile publice având permisul auto expirat constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni.

„Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat”, se arată în Codul Rutier 2022.

Cat este amenda pentru permis de conducere expirat
Cat este amenda pentru permis de conducere expirat

Se poate plăti 50% din amendă, dacă plata se face în 15 zile

Mai exact, șoferii care sunt opriţi de polițiștii de la Rutieră şi au permisul de conducere expirat, în 2022, sunt pasibili de o amendă cuprinsă între 870 și 1.160 lei, dar şi de puncte de penalizare. Un punct de amendă este calculat la 145 de lei în 2022. Astfel, 870 lei reprezintă 6 punct de amendă, în timp ce 1.160 de lei, reprezintă 8 puncte de amendă.

Dacă, totuși, sunteți amendați pentru șofarea unui autovehicul cu permisul de conducere expirat, atunci trebuie să știți că dacă plata amenzii se efectuează în 15 zile lucrătoare, amenda va fi redusă la jumătate: 435 lei, respectiv 580 lei. Amenzile pentru permisul auto expirat se pot plăti la orice unitate a Trezoreriei Statului într-un cont unic, iar legat de punctele de penalizare, acestea se şterg după şase luni din momentul în care au fost primite.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...