Ambasadorul SUA la Moscova îl contrazice pe ministrul de Externe rus: „Spune că Rusia dorește pacea, dar negociază cu arma pe masă”

Beatrice Dumitru 28.01.2022, 16:04
Ambasadorul SUA la Moscova îl contrazice pe ministrul de Externe rus: „Spune că Rusia dorește pacea, dar negociază cu arma pe masă”

Ministrul de Externe al Rusiei a transmis că Moscova nu vrea un război cu Ucraina, ci vrea diplomație, după apelul SUA de a reveni la masa negocierilor, într-un moment decisiv pentru criza de la Kiev. Dar ambasadorul american la Moscova îl contrazice și spune că nu se negociază cu pistolul pe masă, așa cum procedează Rusia.

„A pus pistolul pe masă”

Ambasadorul SUA la Moscova a spus că acțiunea Rusiei de a aduna peste 100.000 de soldați la granița ruso-ucraineană este „extraordinară” și nu poate fi explicată ca fiind un simplu exercițiu militar. Occidentul se teme că Moscova va invada Ucraina, iar președintele Joe Biden crede că acest lucru se va întâmpla în februarie.

Rusia spune că nu vrea război, dar a pus „pistolul pe masă” în negocierile cu Statele Unite, după ce a masat trupe la granițele Ucrainei, a declarat ambasadorul american, John Sullivan.

Ambasadorul SUA la Moscova îl contrazice pe ministrul de Externe rus: „Spune că Rusia dorește pacea, dar negociază  cu arma pe masă”
Rusia ar putea invada Ucraina. Sursa foto: Ministerul Apărării rus / Facebook

„Este ca și cum tu și cu mine am avea o discuție sau o negociere. Dacă pun o armă pe masă și spun că vreau pace, asta este amenințător. Și asta vedem acum. Sperăm ca guvernul rus să-și respecte cuvântul și să nu invadeze încă o dată Ucraina. Dar faptele sugerează că are capacitatea de a face acest lucru„, a  spus John Sullivan, potrivit Reuters.

Ce conțineau documentele cu răspunsurile Occidentului pentru Rusia

Diplomatul american a mai afirmat că Washingtonul așteaptă acum răspunsul Rusiei la documentele scrise ale Statelor Unite și ale NATO, care schițează o cale diplomatică de ieșire din criza din Ucraina și a cerut Rusiei să retragă trupele de lângă granițele Ucrainei.

El a spus că acele documente conțineau soluții de detensionare a crizei cu propuneri pentru o mai mare transparență referitoare la exercițiile militare din Europa, precum și cu privire la vânzările de arme ucrainene.

Am abordat posibilitatea măsurilor de transparență reciprocă cu guvernul rus, inclusiv cu privire la sistemele de arme ofensive din Ucraina, precum și măsuri de creștere a încrederii în legătură cu exercițiile și manevrele militare din Europa”, a precizat John Sullivan.

Acesta a mai spus că sancțiunile economice împotriva Rusiei, în cazul în care va ataca Ucraina vor fi doar o parte a răspunsului Occidentului. Alte măsuri ar include controale la export, iar Statele Unite vor împiedica, de asemenea, deschiderea conductei de gaze naturale Nord Stream 2 din Rusia către Germania.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...