SUA invită Rusia la noi negocieri. Moscova așteaptă răspunsurile Occidentului la cererile sale pentru a relua discuțiile despre Ucraina

Beatrice Dumitru 18.01.2022, 18:09
SUA invită Rusia la noi negocieri. Moscova așteaptă răspunsurile Occidentului la cererile sale pentru a relua discuțiile despre Ucraina

Rusia a anunțat că așteaptă cât mai repede un răspuns de la Occident cu privire la cererile sale, deși Washingtonul a respins săptămâna trecută solictările Moscovei și a spus că nu cedează santajului Kremlinului. SUA vor să rezolve acest conflict pe cale diplomatică și invită Rusia la o nouă rundă de negocieri.

Rusia așteaptă răspunsurile Occidentului

Moscova a cerut Occidentului și garanții de securitate, deoarece se simte amenințată de extinderea NATO în regiune, și mai solicită ca Ucrainei să nu i se permită să adere la Alianța Nord-Atlantică. „Niciodată, niciodată nu va deveni Ucraina membru NATO”, a afirmat Rusia.

În aceste condiții, Rusia pune presiune și trasmite că așteaptă răspunsurile din partea Occidentului la cererile sale cu privire la oprirea expansiunii NATO în Europa Centrală și de Est, înainte de a relua negocierile despre această criză geopolitică Această situație ar putea să degenereze într-un conflict în Ucraina, scrie Le Figaro.

Așteptăm răspunsurile care ni s-au promis la aceste propuneri pentru a continua negocierile”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în cadrul unei conferințe de presă cu omologul său german.

SUA vor o soluție diplomatică

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a pledat în favoarea „soluției diplomatice” pentru a pune capăt crizei dintre Rusia și Ucraina, în timpul unei convorbiri cu ministrul Serghei Lavrov.

Oficialul american a subliniat cât este de important să se folosească un canal diplomatic pentru a dezamorsa tensiunile care au apărut după comasare trupelor ruse în și în jurul Ucrainei, acțiune care a adus Occidentul la masa tratativelor cu Moscova. Aproape 100.000 de soldați a adunat Rusia la granița cu țara vecină.

Secretarul de stat a reiterat angajamentul neclintit al Statelor Unite față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și a subliniat că orice discuție privind securitatea europeană trebuie să includă aliații și partenerii NATO țările europene, inclusiv Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, înainte de plecarea lui Antony Blinken la Kiev.

SUA au precizat că a invitat Moscova să participe în viitorul apropiat la o serie de reuniuni ale Consiliului NATO-Rusia pentru a asculta preocupările Rusiei, pentru a pune capăt cestei crize.

Urmăriți Impact.ro și pe