În lumina liberului dat de Uniunea Europeană la mâncat lăcuste și gândaci, un român de peste mări și țări ne povestește cum se hrănește, regulat, cu greieri. Este vorba despre ambasadorul României în Mexic, Marius Lazurcă, care a făcut din asta un obicei.
Cu toate acestea, el spune că nimănui nu i-ar trece prin cap că aceste insecte ar putea fi o alternativă la carne.
”Mănânc greieri regulat. În Mexic, cu precădere în Oaxaca, fac parte din dietă de sute/mii de ani. Nimeni nu îi compară însă cu vacile și nimănui nu i-ar trece prin cap că ar putea fi o alternativă la carne. Nu greierii îngrijorează, ci creierii, adică ecologismul radicalizat”, este mesajul transmis de către ambasadorul României în Mexic, Marius Lazurcă.
Acesta spune că personal îi ia pe greieri drept fructe de mare, dar lasă asta la latitudinea oricui să aprecieze.
„Eu unul nu îi consider. Cred că îi iau drept un fel de fructe de mare. Dar poate mă înșel, ce știu eu…”, a mai spus Marius Lazurcă, potrivit stiripesurse.ro.
Uniunea Europeană a aprobat în luna februarie, că greierele de casă este a treia insectă aprobată pentru consum în după ce, în 2021, a fost validat consumul pentru viermele galben uscat şi lăcusta călătoare.
Începând cu 1 martie greierele de casă va fi disponibil în magazine integral, sub formă congelată, uscată sau de pudră. Alte două insecte sunt autorizate pentru comercializare în Uniunea Europeană.
În anii 2000, ONU anunța că insectele sunt viitorul în materie de mâncare, pentru că sunt hrănitoare şi creşterea lor poluează mai puţin.
Nu toată lumea se declară încântată de această ”găselnița”. Spre exemplu, ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a pronunțat în stilul caracteristic la ”năzbâtia” Bruxelles-ului.
„Mă, nu mâncați făină de greieri, ce căutați cu greieri? Lăsați-i să cânte acolo unde sunt. Noi mâncăm ce trebuie să mâncăm. Mâncăm sarmale, mâncăm cârnați, mâncăm ouă de găină. N-o să înlocuiți acuma ouăle de găină cu vreun vierme”, a declarat atunci Daea.