În cursul zilei de astăzi, Ambasada Turciei la Bucureşti a ținut să lase un mesaj de mulțumire României pentru ajutorul oferit după devastatorul cutremur. Acest mesaj a venit la scurt timp după ce o echipă de sprijin din România a fost trimisă să ajute la căutarea victimelor.
„Mulţumim, România! Nu vom uita niciodată ajutorul vostru preţios. Apreciem eforturile lor şi le dorim mult succes”, a transmis Ambasada Turciei.
Ambasada Turciei a mai lăsat un mesaj important pe pagina de Facebook, în care îndeamnă oamenii să strângă bani pentru donații.
„Persoanele care doresc să vină în sprijinul Autorităţii pentru managementul dezastrelor şi situaţiilor de urgenţă din Turcia, în intervenţia de căutare şi recuperare a persoanelor afectate de cutremurele de azi, pot face acest lucru printr-o donaţie direct pe site-ul AFAD, accesând pagina: https://www.afad.gov.tr/depremkampanyasi2”.
Nu în ultimul rând, Ambasada României în Turcia a făcut publice pe pagina sa de Facebook și link-urile instituţiilor care pot oferi informaţii despre starea drumurilor şi autostrăzilor din ţară.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 s-a produs în dimineața zilei de ieri în partea de sud a Turciei, în provincia Gaziantep, în apropiere de graniţa cu Siria, iar în jurul prânzului a urmat o replică aproape la fel de puternică, de magnitudine 7,5. Din nefericire, bilanţul victimelor se apropie de 5.000 de morți în ambele țări.
România și-a arătat sprijinul pentru Turcia prin trimiterea unei echipe complexe formată din: modul specializat de căutare-salvare RO-USAR din cadrul IGSU cu 2 câini și tehnică aferentă, o echipă de căutare-salvare cu 2 câini antrenați pentru astfel de situații din cadrul Asociației Câinilor Utilitari, medici și asistenți ai UPU-SMURD București (Floreasca), precum și ofițeri de legătură din cadrul DSU. În total, echipa de sprijin este formată din 58 membri.
„Cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, două aeronave aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române vor efectua astăzi, 06.02.2023 o misiune internațională de sprijin în Turcia, cu plecare din București, care vor avea la bord echipele de salvatori români, cu tehnică specializată aferentă, în scopul sprijinirii autorităților turce, puternic afectate de cutremur.
Totodată, grupul de cetățeni români, alcătuit din nouă studenți și un profesor coordonator, aflați în Turcia, care a solicitat asistență consulară și sprijin pentru repatriere, se vor întoarce în România cu una dintre aeronavele amintite anterior”, a transmis IGSU.
Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenţie în astfel de situaţii. Astfel că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD Bucureşti, alături de personalul Forţelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfăşurarea acestei misiuni de sprijin.
„În urma consultării cu preşedintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, azi, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea DSU. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în calitatea sa de punct naţional de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităţilor din Turcia pentru acordarea de asistenţă internaţională, având în vedere situaţia de urgenţă generată de cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat noaptea trecută pe teritoriul acestora”, anunţă Executivul într-un comunicat.