Cel mai mare cutremur care a zguduit România îl depășește pe cel din Turcia. Magnitudinea devastatoare s-a resimțit de la Moscova până la Istanbul

Mihnea Tălău 07.02.2023, 08:24
Cel mai mare cutremur care a zguduit România îl depășește pe cel din Turcia. Magnitudinea devastatoare s-a resimțit de la Moscova până la Istanbul

Nu numai Turcia, dar și România este o țară cu risc seismic major, unde cutremurele pot avea magnitudini și de 6, 7 grade pe scara Richter. Zona seismică cea mai importantă este reprezentată de Vrancea. Aici s-a produs un dezastru natural mai mare decât cele de luni din Turcia.

”Cutremurul cel mare” care a zguduit România îl depășește pe cel din Turcia

Pe data de 26 octombrie 1802, a avut loc la ora locală 12:55, la o adâncime estimată de 150 de kilometri, „cutremurul cel mare”, așa cum a fost denumit. Acesta s-a produs de ziua Sfintei Cuvioase Parascheva și a avut o magnitudine de 7,9 grade, unda de șoc afectând o mare arie din Europa.

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) acesta s-a resimțit de la Moscova și Sankt Petersburg până în Istanbul. Mai multe clădiri din București au fost distruse, precum Biserica Sf. Nicolae și Mănăstirea Cotroceni și au izbucnit și multe incendii, scrie Gândul.ro.

În urma tragediei, „s-a rupt turnul cel înalt, Colţea”, care era podoaba oraşului, „iar din casele boiereşti şi din cele de obşte… puţine au scăpat zdravene”.

Alt cutremur important care a zguduit România a fost cel de pe 10 noiembrie 1940, de un sistem localizat tot în Vrancea, la o adâncime de 133 de kilometri și cu o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter.

Numărul victimelor a fost estimat la 1.000 de morți și 4.000 de răniți, majoritatea fiind în Moldova. Dintre aceștia 140 de morți și 300 de răniți erau în București. Cutremurul s-a resimțit de la Sankt Petersburg și Moscova, la Samara, Odessa și Istanbul.

Cu toate acestea, numărul total al morţilor nu este cunoscut nici acum, pentru că evidenţa populaţiei era greu de ţinut la acea vreme. Totuşi, se estimează că în jur de 600 de oameni şi-au pierdut viaţa atunci. Numărul victimelor este mai mic decât cel din 1977, pentru că atunci clădirile înalte din acea vreme erau puţine şi destul de recent construite.

Cutremur la doar câțiva kilometri de București, duminică dimineața. Ce magnitudine a avut seismul

Cel mai cunoscut cutremur din țara noastră

Cel mai cunoscut cutremur este cel produs pe 4 martie 1977 și care a avut un bilanț de 1.570 de victime. La nivel național, au fost aproape 11.300 de răniți, iar 33.000 de locuințe s-au prăbușit. Seismul a avut loc tot în zona Vrancea, la ora 21:22, la o adâncime de 94 de kilometri și a durat aproape 56 de secunde.

Seismul a fost resimțit și în țări vecine precum Serbia, Bulgaria, Ungaria, dar și în state din centrul și sudul Europei.

Un alt cutremur puternic a avut loc pe 31 august 1986 având o magnitudine de 7.1 și care s-a produs la ora locală 00:28. Potrivit INFP, energia eliberată a fost de cel puțin trei ori mai mică decât cea a cutremurului din 1977.

Nu au fost pagube majore în țară, însă, în Chișinău s-au prăbușit patru blocuri și s-au înregistrat 100 de victime. Cutremurul a fost urmat de numeroase replici, cea mai puternică având loc în dimineața zilei de 2 septembrie.

Între 30 și 31 mai 1990, a avut loc o serie de cutremure puternice în zona Vrancea, la adâncimea de 80-100 de kilometri. Cel mai puternic s-a înregistrat pe data de 30 la ora prânzului, cu o magnitudine de 6,9 pe scara Richter.

La câteva ore după primul cutremur a avut loc un al doilea, cu magnitudinea de 6,4 grade, iar la scurt timp după al doilea a avut loc și al treilea. În România, opt persoane au murit și 62 au fost rănite. Dintre acestea, 100 au fost grav rănite.

În Republica Moldova, patru oameni au murit și alte zeci au fost rănite, iar în nordul Bulgariei, o persoană a murit în urma unui atac de cord.

În 2018, pe 28 octombrie, în zona seismică Vrancea a avut loc un seism de 5,8 grade pe scara Richter, produs la ora locală 3:38, la o adâncime de 151 de kilometri.

De departe, cel mai mare cutremur din lume s-a înregistrat în Chile, pe 22 mai 1960, având o magnitudine de 9,6. Cutremurul a fost precedat de o serie de alte cutremure cu magnitudine mai mare de 8.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...