Alimentul record pe care România îl trimite în străinătate. Am dat de trei ori mai mult decât în anii trecuți

Ioana Bucur 12.10.2021, 09:57
Alimentul record pe care România îl trimite în străinătate. Am dat de trei ori mai mult decât în anii trecuți

Record absolut pentru România. În prima jumătate a acestui an, producătorii de la noi din țară au reușit să bifeze cea mai mare creștere a vânzărilor peste graniță pentru această categorie de produse. Chiar și în aceste condiții, veștile nu sunt deloc bune. Specialiștii din domeniu au un avertisment îngrijorător pentru lunile ce urmează.

Export record în ultimele șase luni

Prima jumătate a acestui an a adus un record pentru România. În această perioadă, producătorii locali din industria lactatelor au reușit să trimită în afara țării, în statele memebre UE, nu mai puțin de 7.100 de tone de brânză – cea mai mare cantitate din ultimii trei ani pentru țara noastră, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană.

Cu o creștere de 20% față de vânzările de anul trecut, România a intrat în topul Uniunii Europene în funcție de creștere, înaintea Greciei, care are o creștere de 18%, și Poloniei, 13%. În ciuda avansului major, doar patru state europene exportă mai puțin decât țara noastră: Croația, Portugalia și Finalnda. În plus, spun specialiștii din domeniu, deficitul este din ce în ce mai mare.

Chiar și cu creșterea spectaculoasă a exportului, România încă importă foarte mult. Deficitul balanței comerciale cu brânzeturi se adâncește constant, diferența dintre importuri – achiziții intracomunitare – și exporturi – achiziții intracomunitare – fiind de 39.700 de tone, în prima jumătate a acestui an, cu 12,5% mai mare decât în peripoada similară a lui 2020 și cu 30% peste cea din 2019.

Alimentul record pe care România îl trimite în străinătate

Importăm mai mult decât exportăm

Cu alte cuvinte, România a importat de 6,5 ori mai mult decât a exportat, adică în jur de 46.800 de tone, cu 14% mai mult decât în anul precedent. În prima jumătate a lui 2019, România aducea din restul statelor UE în jur de 36.300 de tone.

Fenomenul nu poate fi atribuit unei lipse a laptelui de pe piață, fermierii locali livrând procesatorilor, în perioada ianuarie -iulie 2021 cu aproximativ 1,2% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Prețurile la poarta fermei au crescut ușor, depășind pragul de 30 de euro pe suta de kilograme, dar avem al treilea cel mai ieftin lapte din UE.

Luna noiembrie va fi o grea încercare pentru procesatori. După începerea postului Crăciunului, consumul va fi mai mic, iar cei care lucrează în domeniu se tem că vor deveni necompetitivi, din cauza creșterii costurilor de producție. O consecință va fi, inevitabil, creșterea importurilor susținute și de expansiunea retailerilor alimentari care au nevoie atît de diversitate cât și de prețuri avantajoase de achiziție.

„Cei din industria laptelui depind de consum. Este practic un cerc vicios. Puterea de cumpărare este în scădere în timp ce costurile de producție cresc. S-au scumpit ambalajele, gazele, energia, euro, transportul, ceea ce înseamnă că volumele scad, randamentele devin mai mici, iar producătorii devin necompetitivi pe piață”, explică Dorin Cojocaru, președintele APRIL.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...