Alimentul preferat al românilor devine un lux. Prețul său a urcat vertiginos, puțini și-l mai pot permite

Badea Violeta 19.07.2022, 10:38
Alimentul preferat al românilor devine un lux. Prețul său a urcat vertiginos, puțini și-l mai pot permite

Alimentul preferat al românilor ar putea deveni un produs de lux din cauza scumpirilor din ultima vreme. Prețul acestuia s-a majorat cu 20% față de anul trecut, însă producătorii spun că acesta ar mai putea crește din cauza scumpirii carburanților și crizei energetice. Iată despre ce aliment este vorba!

Alimentul care s-a scumpit cu 20% față de anul trecut

Un aliment pe care-l consumă foarte mulți români s-a scumpit față de acum un an cu 20%, iar producătorii anunță că situația s-ar putea înrăutăţi şi mai mult dacă preţurile la carburanți şi utilităţi vor continua să crească.

Așa cum probabil că ați ghicit deja, este vorba despre brânză. Pentru un kilogram, românii au ajuns să plătească între 35 și 40 de lei, în condițiile în care anul trecut achitau doar 30 de lei. Pentru această scumpire a lactatelor, producătorii dau vina pe creşterea preţului la carburant şi utilităţi, dar şi pe costurile de producţie.

„Este din ce în ce mai greu, dar nu avem ce face. Avem animale de peste 25 de ani. Preţurile s-au majorat cumplit în ultimele luni. Am consumat furaje până aproape de 1 Mai, ciobanul costă 20 de milioane, plus mâncare.

Noi rămânemcu foarte puţin după toate aceste cheltuieli. Nici să vinzi toate animale nu ai cum, pentru că nu vom mai supravieţui!”, a declarat un producător care vinde brânză în Piaţa Orizont din Călăraşi, potrivit adevărul.ro.

Branza s-a scumpit cu 20%
Branza s-a scumpit cu 20%

Producătorii se plâng de lipsa cumpărătorilor

Producătorii de lactate se plâng de creşterea cheltuielilor și de lipsa profitului. Ioana Rainea, în vârstă de 80 de ani, vinde de-o viață brânză și lapte la piaţă, însă spune că acum oamenii nu se mai înghesuie ca altădată să-i cumpere produsele.

„Cred că până la toamnă dăm faliment. Este muncă foarte multă, cheltuieli mari şi profit aproape deloc. Nu mai spun de clienţi. Îi numeri pe degete în piaţă”, a declarat femeia, conform aceleiași surse.

Totodată, Ioana Rainea spune că o mare problemă o reprezintă şi găsirea lucrătorilor în fermă. „Nu găseşti oameni, pur şi simplu nu vor să vină să muncească. (…) Plătim cu sănătatea în fiecare clipă. Ne tot gândim să renunţăm, să vindem toate animalele şi stăm liniştiţi”, a mărturisit femeia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...