Alimentul pe care românii au ajuns să îl importe la greu din străinătate. Cantitățile au crescut vertiginos față de perioada de dinainte de Revoluție

Beatrice Dumitru, Iulia Statie 29.03.2023, 13:40
Alimentul pe care românii au ajuns să îl importe la greu din străinătate. Cantitățile au crescut vertiginos față de perioada de dinainte de Revoluție

Înainte de Revoluție, România era unul dintre marii producători ai acestui aliment, însă acum a ajuns să importe cantițăți uriașe pentru că nu poate lupta cu industriile altor țări. În ultimii 30 de ani, importurile pentru acest produs au crescut cu 1846%, adică de 25 de ori.

Importuri mai mari cu 1846% în ultimii 30 de ani

Mare producătoare a acestui aliment înainte de 1989, România a ajuns pe ultimele locuri din Uniunea Europeană la acest capitol. De la Danemarca și Spania, până la Belgia, Franța sau Grecia, Ungaria sau Cehia, sunt statele din care țara noastră aduce acest produs.

În aceste condiții, România aduce în țară în fiecare an 220 de milioane de litri de lapte din toată Europa, importul crescând de 25 de ori în ultimii 30 de ani. În procente, cantitatea adusă de la alții a crescut cu 1846%, față de 1989. Potrivit Institutului Național de Statistică, țara noastră a cumpărat anul trecut lapte din aproape toată Europa.

Alimentul pe care românii au ajuns să îl importe la greu din străinătate. Cantitățile au crescut vertiginos față de perioada de dinainte de Revoluție
Importurile de lapte au crescut în România.

De unde a importat România cel mai mult lapte în 2022

Anul trecut, România a cumpărat cea mai mare cantitate de lapte din Ungaria, în valoare de peste 65 de milioane de euro, dar cantități considerabile a importat și din Polonia, căreia i-a plătit 12 milioane de euro. Astfel, în 2022, au fost importate 100 de mii de tone de lapte, de 25 de ori mai mult decât înainte de 1989, potrivit Digi24.

Țara noastră are o producție anuală de aproximativ un milion de tone de lapte, fiind pe ultimul loc la producția de lapte pe cap de vacă din Uniunea Europeană, potrivit Eurostat. În același timp, consumul de lapte a crescut din 2015 până în 2020 cu aproape 10%.

Cinci țări din Uniunea Europeană se află în primele 20 de state producătoare de lapte la nivel mondial. Germania produce 33,1 milioane de tone, aproximativ 400 de litri pe cap de locuitor, Franța se află pe locul al doilea cu 25,5 milioane de tone, și o producție pe cap de locuitor de 390 de litri, urmate de Polonia cu 14,2 milioane de tone de lapte pe an.

Laptele se vinde la poarta fermei cu prețuri care încep de la un leu și 30 de bani, sumă la care se adaugă cheltuielile pentru transportul la fabrică, procesare, distribuție, electricitate, ambalaj și costurile pentru angajați. Astfel, la raft ajunge cu un preț cuprins între 7 lei și 15 lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...