Laptele va fi vândut altfel în România. Decizia care îi privește pe toți consumatorii, și eticheta se modifică

Beatrice Dumitru 25.10.2022, 11:51
Laptele va fi vândut altfel în România. Decizia care îi privește pe toți consumatorii, și eticheta se modifică

Camera Deputaţilor a adoptat pe 19 octombrie proiectul legii laptelui şi produselor lactate, care prevede înfiinţarea Observatorului laptelui şi al produselor lactate care va monitoriza această piaţă, va centraliza datele și va urmări producția. Iată ce s-a schimbat pe piaţa laptelui și cum va fi vândut acesta în România.

Cum se va vinde laptele

După legea adoptată de Camera Deputaților, au apărut noi reglementări pe piața laptelui și produselor lactate, iar consumatorii trebuie să citească cu atenție eticheta. Actul normativ visează și meniurile restaurantelor.

Astfel, se interzice inscripționarea pe eticheta laptelui și produselor lactate a expresiei „Produs românesc” dacă acesta nu este obținut pe teritoriul național din materii prime de bază care provin 100% din fermele românești. De asemenea, produsele se vor comercializaîntr-un spațiu de prezentare și de vânzare bine delimitat, pe rafturi separate, a produselor pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi și/ sau proteine, altele decât cele lactate, potrivit comunicatul emis de InfoCons.

Laptele va fi vândut altfel în România. Decizia care îi privește pe toți consumatorii, și eticheta se modifică
Noi reglementări pe piața laptelui și produselor lactate.

Ce prevede actul normativ în cazul restaurantelor

Prin actul normativ se aplică aceste prevederi și în cazul produselor la prepararea cărora se utilizează produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi şi/sau proteine, altele decât cele lactate, precum:

  • meniurile și rețetele mâncărurilor;
  • produsele de patiserie, pizzerie, fast-food și de cofetărie;
  • produsele culinare din alimentația publică.

Meniurile restaurantelor vor menționa, conform actului normativ, toate produsele lactate fabricate cu grăsimi şi/sau proteine, altele decât cele lactate folosite ca atare sau în combinaţii sau ca ingrediente în produsele de bază folosite în reţete. Prin proiect se mai stabilește și interzicerea utilizării denumirilor de lapte sau produse lactate pe etichetele:

  • produselor finite;
  • mâncărurilor;
  • produselor de patiserie, pizzerie, fast-food;
  • produselor culinare din alimentația publică care au în compoziția lor ingrediente care nu sunt încadrate în definițiile laptelui și produselor lactate.

„În cazul în care produsul finit conţine amestecuri de lapte şi produse lactate cu produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi şi/sau proteine altele decât cele lactate, se va menţiona pe etichetă procentul acestora, mai prevede proiectul”.

Se înființează Observatorul Laptelui și Produselor Lactate

Prevederile legii se aplică inclusiv operatorilor economici înregistrați la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor care comercializează produsele lactate prin rețelele comercială, însă nu se aplică producătorilor agricoli, care sunt persoane fizice, care obțin aceste produse în propria gospodărie/fermă, care depășesc necesarul de consum propriu și sunt destinate vânzării pe piață.

Legea prevede și înființarea Observatorul Laptelui și Produselor Lactate, la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în cadrul direcției de specialitate. Observatorul Laptelui și Produselor Lactate va avea în vizor piața produselor lactate și piața laptelui de vacă, bivoliță, oaie și capră.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...