Alimentul esenţial care se scumpeşte chiar înainte de Paşte. Românii vor fi mai chibzuiţi la cumpărături

Nicu Stan 30.03.2022, 17:16
Alimentul esenţial care se scumpeşte chiar înainte de Paşte. Românii vor fi mai chibzuiţi la cumpărături

Alimentul esenţial care se scumpeşte chiar înainte de Paşte. Românii vor fi mai chibzuiţi la cumpărăturile pentru Paște 2022, mai mult ca niciodată. În afară de miel, care va fi mult mai scump de acest Paște, românii vor mai avea parte de o surpriză neplăcută.

Un aliment important se scumpește chiar înainte de Paște. Care este motivul anunțat de fermieri

Sunt vești proaste pentru români, chiar în apropierea Paștelui, după ce s-a anunțat că se scumpesc și ouăle. Prețul pentru vedetele oricărei mese de Paște înregistrează cea mai mare creștere din ultimii ani.

În magazine, oul se vinde chiar și cu un leu, iar prețurile sunt chiar mai mari dacă ne referim la cele ecologice. Astfel, fermierii spun că au fost nevoiți să crească prețurile din cauza scumpirii furajelor, a energiei electrice, precum și a gazelor.

Ouale se scumpesc chiar inainte de Paste
Ouale se scumpesc chiar inainte de Paste

Prețul la ouă a crescut exact înainte de Paște

Astfel, cu mai puțin de 30 de zile până la Paște, ouăle înregistrează scumpiri record. Din fermele românești ouăle pleacă cu un preț de 40 de bani bucata, iar pe rafturile piețelor ajung să coste până la 80 de bani.

De asemenea, în magazine, un ou este chiar mai scump, ajungând chiar la mai mult de un leu.

De ce a crescut prețul la ouă

Fermierii susțin că se luptă din greu să mențină prețurile cât mai mici, însă costurile uriașe ale furajelor și ale energiei le dau peste cap planul.

„Prețul s-a dublat la cereale. E normal ca tot ce înseamnă produse alimentare să se scumpească la raft pentru că costurile s-au mărit față de acum 30-50 de zile”, a spus Valentin Popa, prim-vicepreședintele Asociației Forța Fermierilor.

S-a scumpit și carnea de miel

Nu în ultimul rând, fermierii au hotărât ca de Paște să crească prețul și la carnea de miel, aruncând vina pe războiul din Ucraina, care a scumpit furajul, dar și pe creșterea prețului la carburanți. Astfel, kilogramul de carne de miel în viu va ajunge în acest an la cel puțin 20-25 de lei, ceea ce va face ca prețul din magazine să ajungă la 40-45 de lei, poate și mai mult.

„Dacă prețul kilogramului de carne de miel se va vinde în viu sau în viață, cum mai spunem noi, cu 20 sau 25 de lei, atunci în supermarket carnea va ajunge să fie vândută cu 40-45 de lei. La magazine, indiferent de mărimea acestora, mă tem că carcasa de miel nu va fi scoasă la vânzare sub 40 sau 45 de lei, kilogramul. Știm prețurile de ani buni. În plus, foarte puțini români nu cumpără în cele din urmă carne de miel, ca să aibă pentru ziua de Paști. Măcar o bucățică și tot pun ceva pe masa de Paști”, a spus Florin Dragomir, președintele Asociației Eco Miorița.

Urmăriți Impact.ro și pe