Alimentul din România care nu are rival în întreaga lume. A fost obținut cu greu la Buzău

Badea Violeta 14.09.2022, 14:08
Alimentul din România care nu are rival în întreaga lume. A fost obținut cu greu la Buzău

Un aliment din țara noastră se află la mare căutare. Acesta a reușit să îi cucerească pe români, dar și pe străini. Un producător din Buzău lucrează acum la un soi care să-l depășească pe cel apărut în Statele Unite ale Americii și să se impună atât pe plan intern, cât și pe plan internațional. Iată despre ce aliment este vorba!

Alimentul din România care a cucerit lumea. Străinii sunt înnebuniți după el

Poate că nu știai acest lucru, dar cel mai iute ardei din lume se găsește în România. Acesta a fost realizat de cercetătorii din Buzău și este de 200 de ori mai iute decât soiul omologat în 2016, Carolina Reapper.

De curând, noul soi și-a câștigat statutul de cel mai iute ardei din lume la un congres mondial de horticultură din Franța și urmează să fie omologat în câteva luni, potrivit adevărul.ro.

Până atunci, alimentul este identificat după codul L 13A. La exterior, acesta are un aspect normal, dar, atunci când este tăiat, elimină în aer un gaz extrem de puternic care provoacă lăcrimare și strănut.

Mai mult, cine îi atinge pulpa sau semințele riscă să se aleagă cu usturimi zdravene. Cercetătorii din Buzău lucrează la acest soi încă din anul 1996.

„Un producător de cârnați de Pleșcoi și babic de Buzău a venit să-mi ceară un soi care să fie uniform în ceea ce privește iuțeala, știindu-se că pe o plantă sunt și ardei mai iuți, dar și mai puțin iuți.

Așa am fost provocați să obținem un soi, cu ajutorul căruia dumnealui să stabilizeze o rețetă clară”, a declarat cercetătorul Costel Vânătoru pentru sursa de mai sus.

Citește și Dulceața de ardei iute, rețeta perfectă. E foarte simplă, sunt doar câteva lucruri de știut!

Costel Vanatoru. Sursa foto Iulian Bunila
Costel Vanatoru si noul soi de ardei iute. Sursa foto: Iulian Bunila

Noul soi românesc vrea să bată recordul deținut de americani

În prezent, recordul mondial pentru cel mai iute ardei este deținut de Carolina Reaper, soi produs în Statele Unite. Însă, cercetătorii din Buzău susțin că ardeiul creat de ei depășește cu 200 de unități soiul american. Momentan, alimentul românesc se află în procedură de omologare.

„Capsaicina, substanța care este responsabilă de usturimea ardeiului, proprietate care este transmisă de un grup de gene. Am început să strâng resurse genetice, iar de bază a fost cel mai vechi soi de ardei iute cultivat pe teritoriul României, cunoscuta varietate Cornul Caprei”, a mai declarat cercetătorul din Buzău, conform aceleiași surse.

Citește și Zacuscă proaspătă de vinete cu ardei kapia. Trucuri pe care trebuie să le știe toate gospodinele!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...