Alimentul din România care ajunge la bursă în Chicago. Americanii se vor bate pe el

Ioana Bucur 03.08.2022, 14:41
Alimentul din România care ajunge la bursă în Chicago. Americanii se vor bate pe el

În contextul războiului din Ucraina și blocării exporturilor, țara noastră ar putea face un pas uriaș pe plan internațional. Acesta este alimentul din România care ar putea ajunge la bursă în Chicago. Primii pași au fost făcuți deja de specialiștii din domeniu. Publicația Bloomberg are surse din interiorul consultărilor. Ce s-ar putea stabili.

Care este alimentul din România care ar putea ajunge la bursă în Chicago

Vadimir Putin susținea că acum, odată cu războiul din Ucraina, suntem martorii construcției unei noi ordini mondiale. Acest lucru ar putea fi adevărat chiar și pentru țara noastră, România fiind pe cale să facă un pas important la nivel internațional.

În contextul invadării Ucrainei de armata Rusiei, operatorul bursier CME Group Inc dezbate posibilitatea introducerii unor noi contracte futures de grâu, modificând astfel actualul contract pentru grâul din regiunea Mării Negre, scrie Bloomberg.

Potrivit unor surse, la Bursa de la Chicago, care este, în prezent, una dintre cele mai mari platforme din întreaga lume de tranzacționare pentru derivate, s-ar fi început discuțiile cu diferiți traderi și brokeri pentru a se introduce un contract pentru grâul românesc. O decizie nu a fost încă luată, existând posibilitatea ca, în final, să nu se introducă niciun nou produs la bursă.

Inițiativa a apărut după prăbușirea interesului pentru actualul contract pentru grâul din regiunea Mării Negre, bazat pe preţul grâului rusesc, în contextul războiului din Ucraina.

În ciuda faptului că actualul contract futures se decontează în numerar, cei mai mulți traderi de cereale și procesatori agricoli au evitat să facă orice tranzacție ce implică produse rusești.

Alimentul din România care ajunge la bursă în Chicago. Americanii se vor bate pe el

Discuțiile, încă în fază preliminară

Dacă discuțiile vor deveni realitate, contractul pe grâu românesc ar fi decontat în numerar și sa baza pe o estimare de preț realizată de S&P Global Platts, au adăugat sursele citate de Bloomberg.

Se mai precizează că, în acest moment, discuțiile sunt încă în fază preliminară, iar știrile recente legate de plecarea primei nave încărcate cu cereale din porturile ucrainene ar putea calma îngrijorările participanţilor de pe piaţă care preferă să continue cu actualul contract.

Contractul futures pentru grâul din regiunea Mării Negre a fost lansat în anul 2017 de CME și a devenit, în scurt timp, un indicator de referinţă pentru cerealele din regiune. Situația s-a schimbat la începutul acestui an, odată cu lansarea conflictului militar în Ucraina. Numărul contractelor încheiate s-a prăbuşit după ce invazia rusească în Ucraina a perturbat livrările de cereale din grânarul Europei.

Actualul contract este decontat în numerar și bazat pe o estimare de preț realizată și furnizată de S&P Global Platts pentru grâul rusesc încărcat în portul Novorossiysk.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...