Cum a fost salvat leul românesc de lanurile de grâu. ”Aici s-a împleticit euro”

Iancu Andreea, Ana Ionescu 28.07.2021, 14:52
Cum a fost salvat leul românesc de lanurile de grâu. ”Aici s-a împleticit euro”

„Grânarul Europei”, așa cum era denumită România odinioară, pare a fi o etapă prin care țara noastră a trecut de mult timp. Totuși, există semne importante care arată că lucrurile se pot schimba dacă se aplică politici economice care să readucă capacitatea de producție de altădată. Iar faptul că recent leul românesc a fost salvat de lanurile de grâu demonstrează că se poate. Piața valutară din România a înregistrat de curând un eveniment neașteptat, care a dat de gândit specialiștilor BNR.

Cum a fost salvat leul românesc de lanurile de grâu

Comerțul cu cereale reprezintă un element important din cadrul economiei țării noastre, mai cu seamă după ce experții din cadrul Băncii Naționale a României au observat o modificare importantă în piața valutară. În contextul în care balanța exporturilor și importurilor înregistrează deficite mari, agricultura ar putea să readucă statul român într-o poziție de putere în domeniul agriculturii și industriei de alimente.

Iar faptul că Adrian Vasilescu, consilierul de strategie al BNR consideră că saltul recent al cursului valutar peste pragul de cinci lei pentru un euro este cu atât mai mult de luat în seamă un astfel de scenariu. Potrivit unui interviu oferit publicației Ziarul Financiar, specialistul susține că recolta din acest an a cerealelor a accelerat aprecierea leului în raport cu moneda europeană.

Speranţele celor ce se aşteptau ca deprecierea nu doar să continue, ci să se intensifice şi cursul să sară peste pragul de 5 lei/1 euro s-au împotmolit pe neaşteptate în… lanurile de grâu. A fost secetă, apoi ploi intense, culesul a întârziat, dar grâul s-a făcut. Iar comercianţii internaţionali, în căutare de grâu în aceste zile de iulie, cumpără de zor. Mulţi nici n-au aşteptat să se încheie treieratul, au cumpărat grâul încă din lanuri, au schimbat valută şi au plătit, iar piaţa valutară a reacţionat. Dacă ei au schimbat valută pe lei, pe piaţa valutară, leul a pornit să se aprecieze. Iar când leul a început să se aprecieze, cei cu valută în conturi au simţit că pierd şi au pornit s-o schimbe în grabă. Cei care aveau de plătit impozite la buget, mă refer la marile companii, ce aşteptau să se mai deprecieze leul ca să-şi schimbe valuta, au grăbit schimbul, a explicat Adrian Vasilescu potrivit zf.ro.

Cum a fost salvat Leul românesc de lanurile de grâu
Consilierul BNR, Adrian Vasilescu

Imprevizibilitatea pieței valutare românești

În timp ce mulți analiști economici au făcut prognoze în care anunțau că leul va depăși pragul considerat psihologic, de 5 lei pentru un euro, iată că piața valutară i-a luat prin surprindere. Potrivit specialistului BNR, această prognoză nu s-a adeverit în ultimul deceniu, deși mulți continuă să anunțe această schimbare. Totuși, leul pare să traverseze, după o perioadă de deprecieri, o apreciere importantă, neașteptată de către analiști.

Am subliniat deseori, în dialogurile cu analişti independenţi, care s-au încumetat să facă prognoze de curs, că riscul pe care şi-l asumă e mare. Pentru că piaţa valutară este de multe ori imprevizibilă. Şi nu de puţine ori imprevizibilitatea pieţei nici măcar nu-şi are sursele în circuitele financiare. De zece ani, fără întrerupere, este prognozată trecerea peste pragul socotit psihologic de 5 lei/1 euro fără ca această prognoză să se fi adeverit vreodată. Mai mult, deprecierea leului a fost atât de calmă încât (este important să repet) în 12 ani moneda noastră a pierdut, faţă de euro, doar… 90 de bani. Atât, 90 de bani! Acum, fiind criză, speranţele celor ce aşteptau să li se adeverească prognozele pesimiste crescuseră. Dar, pe neaşteptate, leul a luat-o în sens invers. Şi, în loc să-şi continue deprecierea, chiar dacă era modică, a trecut pe apreciere, a mai explicat specialistul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...