Alimentele de care românii nu vor să se atingă. Topul care ne face de râs în Europa

Andra Daoud 04.01.2022, 19:46
Alimentele de care românii nu vor să se atingă. Topul care ne face de râs în Europa

Rezultatele unei cercetări din 2019 au fost făcute publice acum și ne fac de râs în toată Europa. Românii sunt codași, alături de bulgari, la consumul unor alimente care nu ar trebui să lipsească din meniul zilnic. Ce a scos la iveală studiul care ar trebui să ne dea de gândit și care sunt țările care stau cel mai bine în clasament.

Alimentele de care românii nu vor să se atingă

Un studiu făcut de Eurostat arată că, în 2019, 1 din 3 persoane din Uniunea Europeană nu consuma niciun fruct sau legumă într-o zi. Cel mai mic aport zilnic de fructe și legume a fost raportat în România. Potrivit studiului, doar 2% dintre români au în meniul cel puțin 5 porții de fructe și legume într-o zi. În medie, la nivelul UE, peste jumătate din populație a declarat că mănâncă între 1 și 4 porții de fructe și legume într-o zi.

Românii sunt codașii clasamentului, pentru că doar 2% dintre respondenți au spus că au consumat cel puțin 5 porții de legume și fructe într-o zi. Urmează în top Burgaria și Slovenia (ambele cu 5%) și Austria (6%).

La polul opus, dintre statele membre UE, Irlanda a raportat cel mai mare consum de fructe și legume: 33% din populație consumă cel puțin 5 porții pe zi. Urmează Țările de Jos (30%), Danemarca (23%) și Franța (20%).

Alimentele de care românii nu vor să se atingă. Topul care ne face de râs în Europa
Alimentele de care românii nu vor să se atingă. Topul care ne face de râs în Europa

Femeile mănâncă mai multe fructe și legume decât bărbații

La nivelul Uniunii Europene, femeile stau mai bine decât bărbații la capitolul nutriție. În medie, 58% dintre femei au spus că mănâncă între 1 și 4 porții de fructe și legume zilnic, în comparație cu 51%, procentul bărbaților. Diferența în favoarea femeilor este valabilă și pentru 5 sau mai multe porții zilnice.

Conform raportului Eurostat, mai mulți bărbați au spus că sar cu totul peste consumul de fructe și legume în unele zile (39% dintre bărbați, față de 27% dintre femei).

Românii nu stau prost doar la capitolul alimentație, ci și la modul în care gestionează mâncarea. În luna octombrie, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale atrăgea atenția că în fiecare an, românii aruncă 2,55 milioane de tone de mâncare. Cea mai mare pondere a hranei care ajunge la gunoi este formată din mâncare gătită, fructe și legume.

Cantitatea de alimente risipite de un român este de aproximativ 129 kg pe an. 24% din ce aruncă românii la gunoi reprezintă mâncare gătită, 22% fructe și 21% legume. Cea mai mare risipă de alimente este făcută în mediul urban, unde 95% dintre resturile alimentare ajung la groapa de gunoi. Statul român a dedicat ziua de 16 octombrie ca fiind Ziua Națională a Alimentației și a Combaterii Risipei Alimentare.

Urmăriți Impact.ro și pe