Alimentele care sunt otravă pentru sănătatea ta. Se găsesc la Cora, Kaufland sau Lidl. Avertismentul InfoCons

Raluca Alexe 14.06.2023, 13:36
Alimentele care sunt otravă pentru sănătatea ta. Se găsesc la Cora, Kaufland sau Lidl. Avertismentul InfoCons

Specialiștii ne avertizează cu privire la anumite produse de post pe care le găsim în majoritatea magazinelor din țară. De ce nu sunt bune pentru sănătatea noastră și ce substanțe periculoase conțin?

De ce produsele de post ne pun sănătatea în pericol

Odată cu începutul Postului Sfinților Petru și Pavel, specialiștii în nutriție și în produse alimentare trag semnale de alarmă cu privire la preparatele de post regăsite în magazine. Acestea conțin numeroși aditivi alimentari, cantități deloc neglijabile de zahăr și sare. De asemenea, există și întrebări serioase legate de ingredientul principal din care sunt preparate produsele.

„Consumatorii care aleg să prepare o gustare de post cu pâine, pate vegetal, margarină, halva, un suc tip ceai sau un lapte de soia și o gumă de mestecat, vor consuma instant până la 50 de E-uri. De pildă, pâinea conține până la 4 E-uri, pateul vegetal ajunge până la 13 E-uri, margarina atinge până la 6 E-uri, halvaua are până la 3 E-uri, un suc tip ceai atinge până la 8 E-uri, un lapte de soia are până la 5 E-uri, iar o gumă de mestecat ajunge până la 11 E-uri,” avertizează InfoCons.

Cel mai întâlnit aditiv din aceste produse de post este acidul ascorbic, aditiv alimentar din categoria antioxidanților, regăsit în mod natural în majoritatea fructelor și legumelor. De asemenea, este prezent și acidul citric, utilizat în industria alimentară datorită gustului plăcut acidulat pe care îl conferă produselor. Se regăsește mai ales în sucuri, dulciuri, jeleuri, bomboane și fructe congelate, fiind foarte solubil în apă. Acidul citric este necesar pentru clarificarea enzomatică a sucurilor și pentru împiedicarea zaharisirii mierii de albine.

Un alt semn că ceea ce mâncăm în perioada postului nu este deloc benefic pentru sănătate este că, într-o gustare compusă din pâine, pate de post, margarină, halva, lapte de soia și suc tip ceai se găsesc până la 5,58 grame de sare , în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumarea pe zi a unei cantități de 5 grame de sare. Astfel, într-o singură gustare de post, este consumată cantitatea de sare recomadată pe zi de Organizația Mondială a Sănătății, mai avertizează InfoCons.

 

Urmăriți Impact.ro și pe