Alexei Navalnîi acuză că a fost dus într-un lagăr de concentrare. Mesajul opozantului rus care a ajuns pe internet

Ioana Bucur 16.03.2021, 09:10
Alexei Navalnîi acuză că a fost dus într-un lagăr de concentrare. Mesajul opozantului rus care a ajuns pe internet

Nicio sancțiune internațională nu poate sta în calea pedepsirii celor care îl contestă pe Vladimir Putin. Alexei Navalnîi, cel care a supraviețuit unei tentative de asasinare, acuză că a fost dus într-un lagăr de concentrare. Mesajul opozantului rus a ajuns pe internet.

Alexei Navalnîi acuză că a fost dus într-un lagăr de concentrare

Arestat după ce a făcut primul pas pe teritoriul Rusiei, judecat și condamnat la doi ani și jumătate de închisoare pentru o presupusă încălcare a condiţiilor unei condamnări cu suspendare într-un dosar de fraudă din 2014, Alexei Navalnîi acuză că a fost dus într-un lagăr de concentrare. Mesajul opozantului regimului de la Kremlin a fost postat pe contul său de Instagram.

„Trebuie să recunosc că sistemul carceral rusesc a reuşit să mă surprindă. Nu credeam că se poate construi un lagăr de concentrare la 100 de kilometri de Moscova”, a fost mesajul publicat pe pagina sa de Instagram.

Alexei Navalnîi a supraviețuit otrăvirii, în luna august a anului trecut, cu agentul chimic Noviciok. Tratat în Germania, el a anunțat că se va întoarce în Rusia, după perioada de recuperare. Avionul în care se afla a fost redirecționat către un aeroport rusesc în care era așteptat de polițiști. A fost reținut după ce a făcut primul pas pe teritoriul țării natale, judecat și condamnat la doi ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea condiţiilor unei condamnări cu suspendare într-un dosar de fraudă din 2014.  În urmă cu câteva zile, avocații săi anunțau că Navalnîi a fost transferat din închisoarea din regiunea Vadimir în care fusese încarcerat inițial, către un loc necunoscut. „Lagărul de concentrare” descris de disident este Colonia Penitenciară numărul 2, aflată la aproape 100 de kilometri de Moscova, la periferia orașului Pokrov.

Alexei Navalnîi acuză că a fost dus într-un lagăr de concentrare
Mesajul postat pe pagina de Instagram a opozantului rus

„Această declaraţie este la fel de istorică precum represiunea din Rusia”

Condamnarea lui Alexei Navalnîi nu a rămas fără consecințe. 45 de state – printre care SUA, o mare parte a Europei, Australia, Canada și Japonia – au cerut eliberarea opozantului regimului de la Kremlin, considerând încarcarerea sa ilegală. Liderii lumii au mai cerut și demararea unei anchete cu privire la otrăvirea acestuia cu un agent neurotoxic de tip Noviciok, de care Navalnîi îi acuză pe Vladimir Putin şi FSB-ul. Kremlinul, însă, neagă cu vehemență vreo implicare în tentativa de asasinare.

Zbigniew Czech, ambasadorul Poloniei în Consiliul ONU al Drepturilor Omului de la Geneva a fost glasul unei declarații istorice, prin care cele 45 de țări denunță acțiunile autorităților ruse drept „inacceptabile și motivate politic”.

„Îndemnăm Fderaţia rusă să-l elibereze imediat şi necondiţionat pe domnul Navalnîi şi toate persoanele deţinute în mod ilegal sau arbitrar din cauză că şi-au exercitat în mod paşnic dreptul la libera reuniune şi asociere, la libertatea de exprimare şi de opinie şi la libertatea religiei sau credinţei. (…)  Suntem de asemenea îngrijorate de numărul mare de arestări arbitrare al unor manifestanţi care îşi exprimă susţinerea faţă de domnul Navalnîi în numeroase oraşe reuseşti. Ele sunt contrare obligaţiilor internaţionale pe care Rusia şi le-a asumat în respctarea drepturilor omului, inclusiv dreptul la libertate şi la securitatea persoanei şi dreptul la un proces echitabil. (…)

Suntem deosebit de îngrijoraţi de anumite amendamente legislative recente şi de modificări constituţionale care restrâng un pic şi mai mult drepturile şi libertăţile”, spus Zbigniew Czech, în numele grupului format din 45 de state.

John Fisher, directorul ONG-ului Human Rights Watch la Geneva, a explicat că „această declarație este la fel de istorică precum represiunea din Rusia”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...