Alexandru Rafila vrea ca școlile să rămână deschise și după incidența de 6 la mie. Ce a răspuns șefa DSP

Nicu Stan 28.09.2021, 17:20
Alexandru Rafila vrea ca școlile să rămână deschise și după incidența de 6 la mie. Ce a răspuns șefa DSP

Alexandru Rafila, deputat PSD și reprezentant al OMS în România, ar vrea ca școlile să rămână deschise și după ce se va atinge incidența de 6 la mie. DSP a luat la cunoștință propunerea medicului și anunță că va face o propunere cu siguranță.

Alexandru Rafila nu vrea ca școlile să fie închise la incidență de 6 la mie. ”De unde cifra 6? Există în alte țări?”

Alexandru Rafila, reprezentant al OMS în țara noastră a spus că școlile ar trebui să rămână deschise indiferent de incidența cazurilor de coronavirus, pentru că măsura închideri școlilor este o ”decizie care traumatizează niște copii”.

Alexandru Rafila a făcut declarațiile în timpul audierii șefei DSP București, Oana Nicolescu, aceasta și o altă reprezentanță a instituției spunând că sprijină ideea ca școlile să rămână deschise, dar că DSP nu are un cuvânt de spus, tot ce poate face fiind să facă propuneri.

Alexandru Rafila susține ca elevii vor fi traumatizati
Alexandru Rafila susține ca elevii vor fi traumatizati

Alexandru Rafila susține că elevii vor fi traumatizați

”Noi avem totuși o problemă cu școlile. Discutăm de București. Dacă o să mergem așa, din păcate copiii o să ajungă iar în situația să stea acasă, să fie traumatizați fizic, psihic, să nu învețe și așa mai departe. Asta apropo și de chestiunea asta, ai sau nu ai responsabilități. Cred că toți avem o responsabilitate să ținem școlile funcționale.

Dacă într-o școală, de exemplu, nu am cazuri, chiar dacă este într-o zonă cu o incidență 6, trebuie să ne gândim, să le oferim posibilitatea acestor copii să meargă la școală.

Trebuie purtate discuții pe această temă

Adică nu putem să aplicăm așa, tot timpul, mecanic dacă vreți, niște decizii care traumatizează niște copii. Mergeți acolo, vă întâlniți și dumneavoastră cu colegii de la centrul celebru din Cotroceni și așa mai departe.

Trebuie deschisă această discuție, încerc și eu să discut cu cine pot și eu. Dar trebuie să ne gândim, totuși, că sunt școli care sunt ținute – că au un caz sau două și închidem școala. Nu prea e în regulă chestiunea asta. Mai mult, mai este cifra asta, 6.

În străinătate nu există pragul de 6 la mie

Dumneavoastră știți de unde este cifra asta, 6? De unde cifra 6? Există în alte țări? E o chestie de convenție, cum e 6 poate să fie și 8. Eu vă spun că această cifră 6 nu există ca referință într-un document internațional care să spună: peste 6 iei măsura cutare. E o chestie de convenție.

Și dacă e o chestie de convenție, iar eu am școli unde nu am cazuri, de ce să le închid?”, crede Alexandru Rafila.

De ce a fost chemată directoarea DSP București la Parlament

Directoarea Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București, Oana Nicolescu, a fost solicitată astăzi în Parlament pentru audieri cu privire la organizarea Congresului PNL care a avut loc în weekend și despre explozia de cazuri de coronavirus ce a urmat.

Numărul cazurilor de coronavirus a înregistrat o creștere majoră după evenimentul politic, astfel că marți rata de infectare în Capitală a ajuns la 5,57 la mia de locuitori, foarte aproape de pragul de 6 la mie, conform celor anunțate de Direcția de Sănătate Publică.

Urmăriți Impact.ro și pe