Alexandru Rafila vorbește deja despre valul patru al pandemiei. ”Să ne pregătim pentru la toamnă, chiar dacă vaccinarea va fi la 30-40%”

Ana Anitoiu, Anca Lupescu 24.05.2021, 21:29
Alexandru Rafila vorbește deja despre valul patru al pandemiei. ”Să ne pregătim pentru la toamnă, chiar dacă vaccinarea va fi la 30-40%”

Alexandru Rafila vorbește deja despre valul patru al pandemiei de coronavirus. Reprezentantul României la OMS a declarat că acesta ar putea izbucni la toamnă, chiar dacă până atunci va fi vaccinată anti-Covid-19 o parte considerabilă din populația României.

Alexandru Rafila, despre valul patru al pandemiei: ”Oamenii cred că am intrat în normal”

Reprezentantul României la OMS susține că festivismul legat de evoluția campaniei de vaccinare împotriva coronavirusului ar putea avea un efect nedorit. Oamenii ar putea crede că nu mai este necesar să se imunizeze anti-Covid-19, deoarece deja se revine la normalitate. Alexandru Rafila a precizat că este nevoie de insistență în mediul rural.

”Eu de la început am zis că nu trebuie să facem pariuri pe cifre și termene, trebuia să păstrăm cadența vaccinărilor. În mediul rural trebuie insistat și găsit parteneriatul cu autoritățile locale, tot acest festivism legat de performanțele campaniei descurajează oamenii care cred că am intrat în normal. Chiar dacă vom avea acoperire vaccinală la toamnă de 30-40%, s-ar putea să asistăm la un val, care sper eu să fie mic, dar nu putem exclude nici un scenariu, nu trebuie să excludem mutațiile”, a spus Alexandru Rafila la Digi24.

Alexandru Rafila vorbeste deja despre valul patru al pandemiei
Alexandru Rafila

Alexandru Rafila: ”Campania de vaccinare trebuie să continue”

De asemenea, Alexandru Rafila a declarat că în timp ce în România s-a depășit pragul de patru milioane de vaccinați anti-Covid-19, Franța are deja o jumătate de populație imunizată împotriva coronavirusului. Astfel, el a atras atenția că este nevoie ca oamenii să meargă în continuare să se vaccineze.

”România are patru milioane de vaccinaţi în comparaţie cu Franţa, de exemplu, care are 30 de milioane din 60, deci jumătate de populaţie vaccinată. În mod evident, campania de vaccinare trebuie să continue şi ar fi foarte bine dacă până la toamnă s-ar atinge acel prag psihologic de 10 milioane”, a spus Alexandru Rafila.

Răzvan Cherecheş, despre valul patru al pandemiei de coronavirus

Despre valul patru al pandemiei de coronavirus a vorbit și expertul în politici de sănătate publică Răzvan Cherecheș. Potrivit acestuia, acel val va exista la toamnă, dar va fi mult mai mic, deoarece România s-ar putea apropia de pragul de 10 milioane de persoane vaccinate anti-Covid-19.

”În momentul în care vremea se va răci din nou şi vom reintra în case vom începe din nou să ne infectăm, să transmitem infecţia. Sigur, vor fi numere semnificativ mai mici, dar vom vedea o creştere faţă de perioada verii, pentru că deja de peste două luni, din momentul în care se va încălzi vremea şi vom ieşi din case, vom începe să stăm cu geamul deschis, va începe să scadă rata de transmitere a virusului şi probabil cam la o lună, o lună și jumătate din momentul în care se va încălzi vremea va începe să se vadă efectul şi în secţiile de terapie intensivă, unde va scădea numărul de persoane internate”, a spus Răzvan Cherecheş.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...