Alexandru Rafila lămureşte situaţia certificatului verde pentru slujbele religioase. „Toată lumea a fost de acord”

Ioana Bucur 03.12.2021, 19:09

Cu sau fără verificare la intrarea în biserici? Dezbaterea ce a divizat, din nou, opinia publică din România a fost încheiată chiar de noul ministru al Sănătății din Guvernul PSD-PNL-UDMR. Alexandru Rafila lămurește situația certificatului verde pentru slujbele religioase, precizând că opinia în această privință a fost unanimă.

Ce s-a decis despre prezentarea certificatului verde la slujbele religioase

Opinia publică a luat foc după întâlnirea de joi a premierului Nicolae Ciucă, ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi șefului DSU, Raed Arafat, cu reprezentanții cultelor din România, în cadrul căreia s-a discutat despre o eventuală introducere a certificatului verde pentru accesul în biserici.

„Am cerut sprijinul cultelor pentru a putea să salvăm cât mai multe vieți. Discuția a fost dacă vaccinarea este singură soluție. Iar răspunsul a fost cât se poate de ferm și clar. Vaccinarea este o soluție, iar cea de-a două, complementară vaccinării, este comportamentul. Iar prin comportament înțelegem respectul față de sine, comunitate, față de tot ceea ce înseamnă dorința de a salva vieți”, a declarat premierul Ciucă, după finalizarea discuțiilor.

24 de ore mai târziu, ministrul Sănătății a venit cu noi precizări. Alexandru Rafila a declarat că certificatul verde nu va fi folosit la slujbele religioase, decizia fiind unanimă.

„Sunt câteva lucruri foarte clare. Toată lumea a fost de acord. Nu vom utiliza un astfel de document (n.r. – certificatul verde) în ceea ce priveşte slujbele religioase. Aici părerea este unanimă. Dimpotrivă, avem nevoie de suportul Bisericii”, a afirmat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Rafila a punctat că rolul educativ al Bisericii în respectarea regulilor generale este extrem de important şi poate să contribuie la controlul pandemiei.

„Rolul educativ, în afară de partea religoasă, rolul educativ al Bisericii în respectarea regulilor generale este extrem de important şi poate să contribuie la controlul pandemiei şi încercăm să utiizăm şi acest instrument”, a spus Rafila.

Alexandru Rafila lămureşte situaţia certificatului verde pentru slujbele religioase
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății

Rafila versus Arafat. Testare obligatorie a celor care intră în România?

Tot vineri, noul ministru al Sănătății a făcut și câteva precizări despre conflictul pe care l-ar fi avut cu Raed Arafat cu privire la testarea tuturor celor care vor să intre pe teritoriul țării.

„Am citit în presă că au fost discuții aprige la Guvern, în care a fost implicat și Grindeanu. Dânsul chiar n-a scos… n-a avut niciun fel de opinie referitor la acest subiect pe care nu-l stăpânește. Deci n-a fost nicio discuție în contradictoriu. A fost analizate documentele și propunerile Centrului European de Control al Bolilor, care recomandă testarea persoanelor care călătoresc în spațiul UE cu test PCR, încât să reducă riscul de transmitere a noii tulpini.

E importantă și aplicabilitatea, că dacă introduci o măsură și nu te pregătești logistic… Dacă trebuie să testăm 100.000 de persoane pe zi… Pacienții care vin din zona roșie ar trebui să se testeze și în ziua a opta, ca să iasă din carantină. Nu poți să faci acest lucru dacă discut și de prelevarea problei de la domiciliul pacientului. Trebuie găsită o soluție care să fie convenabilă din punct de vedere al protejării sistemului de sănătate și care să fie și aplicabilă.

Nu am avut niciun fel de dispută cu dl Arafat. Am discutat, și premierul s-a implicat în discuție, cum putem să adoptăm niște măsuri în consonanță cu ce se întâmplă în UE ca să putem limita transmiterea Omicron. Mai devreme sau mai târziu ea va începe să circule și în România. Poziția mea e să găsim o soluție care să fie aplicabilă”, a explicat Rafila.

Cum s-a adaptat băiatul Flaviei Mihășan la grădiniță
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...