Alexandru Rafila îngrijorat de numărul de infecții din spitale raportat oficial: „Ne dorim să știm realitatea”

Gabriela del Pupo 15.02.2022, 16:42
Alexandru Rafila îngrijorat de numărul de infecții din spitale raportat oficial: „Ne dorim să știm realitatea”

Alexandru Rafila vine cu procente îngrijorătoare privind infecțiile din spitalele din România. Doar 1% din pacienți sunt raportați oficial, iar Ministrul Sănătății spune că acest fapt nu se datorează numărului scăzut de infecții ci numărului scăzut de cazuri raportate oficial. O mai bună monitorizare ar duce și la reducerea fenomenului de administrare a antibioticelor preventiv, în cazul persoanelor care ar putea să dezvolte infecții.

Nu este vorba despre mai puține infecții ca în restul UE ci de subraportarea acestora

Ministrul Sănătății a precizat că România este mult sub media europeană din cauza faptului că mulți pacienți pleacă din spitale după ce au luat astfel de infecții fără ca acest fapt să fie consemnat în rapoarte oficiale. Acesta a precizat că pentru infecțiile grave ar trebui făcute rapoarte exacte.

Încă, infecțiile asociate asistenței medicale sunt subraportate în România. Ne apropiem de 1% din proporţia de pacienți externați, dar suntem încă departe de media Uniunii Europene, nu pentru că ne-am dori să avem mai multe infecții, dar ne dorim să știm realitatea și să încercăm infecțiile măcar invazive, bolile invazive cu bacterii multirezistente să apară cât mai rar în spitalele românești și lucrul acesta are influență foarte bună și asupra mortalităţii”, a explicat Alexandru Rafila, conform Agerpres.

Spitalul Victor Babes din Timisoara a crescut numarul de copii infectati cu SARS-CoV-2

Pacienților li s-ar putea administra mai puține antibiotice

Dacă sistemul ar fi mai eficient pacienților li s-ar putea administra mai puține antibiotice de „primă intenție”, spune Ministrul Sănătății. Acesta spune că specialitatea care s-ar ocupa de depistarea acestor infecții este doar acum dezvoltată în România după 30 de ani de încercări.

Una dintre ținte este cea legată de reducerea consumului de antibiotice şi schimbarea structurii consumului de antibiotice, pentru că utilizăm de multe ori antibiotice care nu ar trebuie utilizate, antibiotice de primă intenţie. De asemenea, să ajungem cu spitalele din România să putem să facem un diagnostic microbiologic de bună calitate care ar putea să fie favorizat şi de faptul că există, în sfârşit, după 30 de ani şi în România specialitatea de microbiologie medicală aşa cum a existat înainte şi cum există în toate ţările din Uniunea Europenă”, a adăugat ministrul Sănătății.

Ministrul Alexandru Rafila a luat parte la o conferinţă organizată de Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, în colaborare cu Spitalul Universitar de Urgenţă „Elias” şi Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, în cadrul proiectului „Întărirea capacităţii instituţionale pentru controlul infecţiilor spitaliceşti şi gestionarea consumului de antibiotice în România”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...