„Ne pregătim pentru ridicarea restricțiilor”. Alexandru Rafila, despre momentul în care s-ar putea reveni la normalitate

Ana Anitoiu 14.02.2022, 15:41
„Ne pregătim pentru ridicarea restricțiilor”. Alexandru Rafila, despre momentul în care s-ar putea reveni la normalitate

Ministrul Sănătății, medicul Alexandru Rafila, a anunțat care va fi momentul când s-ar putea reveni la normalitate. Oficialul a declarat că România se pregătește să ridice restricțiile, dar că va face acest lucru cu precauție, în contextul în care câteva țări din Uniunea Europeană au luat deja această decizie.

Alexandru Rafila, despre țări europene care au relaxat restricțiile

Ministrul Sănătății a declarat că țările europene în care s-a hotărât renunțarea la majoritatea restricțiilor au puțini pacienți Covid-19 în secțiile ATI și un grad mare de acoperire vaccinală. Oficialul a precizat că atunci când se ia decizia de ridicare a măsurilor împotriva răspândirii coronavirusului se ia în calcul capacitatea sistemului de sănătate de a prelua bolnavii.

În plus, această decizie se mai ia și atunci când se stabilește că infecțiile cu SARS-CoV-2 nu mai reprezintă un tip de patologie amenințătoare de viață, ci „o infecție banală”.

„Cu cât gradul de vaccinare a fost mai mare, manifestările au fost mai reduse. Sunt câteva state din Uniunea Europeană care au ridicat cea mai mare parte a restricțiilor și la care, datorită acoperirii vaccinale, datorită modului în care funcționează sistemul de sănătate,

s-a ajuns la o situație care permite acest lucru și ne pregătim, categoric, și noi pentru așa ceva, dar cu precauție, cât să nu producem un număr mai mare de decese sau să supraaglomerăm spitalele din România”, a declarat ministrul Sănătății, precizând că deocamdată nu se pot relaxa măsurile în țară, din cauza numărului mare de pacienți la ATI.

Alexandru Rafila, despre momentul in care s-ar putea reveni la normalitate
Alexandru Rafila a anuntat cand se vor putea ridica restrictiile in Romania

Alexandru Rafila, despre momentul ridicării restricțiilor în România

Astfel, Alexandru Rafila a declarat că România va lua măsuri de relaxare atunci când indicatorul gradului de ocupare a secțiilor de terapie intensivă va începe să scadă în mod susținut.

„Rămâne să discutăm cu colegii de la Institutul Național de Sănătate Publică, cu alți specialiști, încât să putem să definim exact parametrii după care să putem să luăm decizii în consecință în ceea ce privește reluarea diferitelor tipuri de activități sau renunțarea la unele dintre restricții”, a mai spus ministrul.

Alexandru Rafila a menționat că 90% din totalul secvențierilor din țară au avut ca rezultat tulpina Omicron. Ministrul a precizat că se aștepta la o proporție mai mare de tulpini Delta. Însă, aceasta afectează doar unul din opt pacienți care se află în secții ATI.

În prezent, numărul pacienților care se află la ATI în România este de 1.155 de persoane confirmate cu COVID-19, cu 14 mai multe față de câte erau internate la terapie intensivă în ziua precedentă. Dintre acestea, 21 sunt minori, cu trei mai mulți decât în ziua anterioară.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...