Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a prezentat un plan de măsuri pentru valul V și o estimare a evoluției pandemiei în următoarele săptămâni. Adriana Pistol, șefa INSP spune că infrastructura este pregătită pentru 25.000 de cazuri pe zi. De asemenea vor fi înființate și centre ambulatorii și bolnavii care nu au forme grave vor putea fi tratați în aceste centre.
Alexandru Rafila spune că România nu a făcut față pandemiei în ultimele luni și a înregistrat recorduri la numărul de decese. În acest sens ministerul a pregătit o serie de măsuri dintre care multe au fost și implementate.
„Am avut cea mai mare mortalitate înregistrată în UE, o fatalitate de 3%, practic 3% dintre pacienții infectați în România au decedat și au fost afectate în bună măsură și persoanele cu alte patologii, care au avut acces limitat sau nu au avut acces la tratament” spune A. Rafila.
Acesta spune că trebuie să fie luate o serie de măsuri în perioada următoare dar nu a dat detalii despre legea certificatului Covid. Acesta a precizat că măsurile sunt luate pentru a evita o nouă blocare a activităților.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Vom vedea dacă în perioada următoare va exista și o decizie politică. Dorim să evităm un lockdown, dorim să evităm închiderea școlilor, și reducerea numărului de decese.”
Rafila a anunțat că au fost deja create și vor mai fi înființate centre ambulatorii unde se va utiliza și „tratament cu noua tehnologie” referindu-se la medicamente antivirale, pentru tratamentul bolnavilor de Covid.
” Am avut discuții avansate cu producătorii de medicamente inovative încât să avem la dispoziție cât mai repede, dar acest cât mai repede nu înseamnă din păcate săptămâna viitoare, medicamente pe care să le putem administra în sistem ambulatoriu.(..) Am înființat o structură de coordonare a asistenței medicale care să poată să și ia decizii în timp real. Mortalitatea a crescut datorită lipsei de acces la servicii medicale.” a mai spus Rafila.
Acesta a mai precizat că pentru a preveni eventuale accidente cauzate de suprasolicitarea aparaturii medicale se fac controale ample în această perioadă.
„Vom încerca să avem o situație cât de clară a instalațiilor de oxigen” spune ministrul.
Ministrul a mai amintit că Guvernul a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă care permite medicilor de familie care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate să facă teste rapide antigen din proba nazo-faringiană pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2. Aceştia sunt obligaţi, ca până la ora 24.00 a zilei în care au făcut testul, să raporteze rezultatul în aplicaţia Corona Forms.