De ce a declanșat invazia Rusiei în Ucraina alarma de război nuclear? Experții analizează

Beatrice Dumitru 18.03.2022, 10:55
De ce a declanșat invazia Rusiei în Ucraina alarma de război nuclear? Experții analizează

Vladimir Putin a spulberat pacea în Europa după ce a declanșat războiul din Ucraina, iar după câteva zile îngrozea lumea cu anunțul că a pus în alertă maximă forțele nucleare ale țării sale. Experții analizează spectrul unui război atomic și pun un semn de întrebare asupra viitorului control al armelor nucleare.

Vladimir Putin, amenințări de război nuclear

Liderii mondiali au avertizat că invazia din Ucrainei ar putea declanșa un război nuclear, ridicând semne de întrebare cu privire la cât de aproape este lumea acum de o asemenea catastrofă. „Imaginația noastră pare din ce în ce mai concentrată pe reprezentarea unei catastrofe finale care ne va stinge”, a spus Papa Francisc în această săptămână, la Roma.

Președintele Vladimir Putin a îngrozit lumea după ce a anunțat că a pus forțele nucleare ale țării sale în stare de alertă maximă, la trei zile după invadarea Ucrainei, avertizând Occidentul de „consecințe catastrofale”, dacă va interveni în „operațiunea sa militară specială”.

De ce a declanșat invazia Rusiei în Ucraina alarma de război nuclear? Experții analizează
Atacurile ruse au distrus orașele Ucrainei.

Conflictul nuclear, cândva de neconceput, este acum din nou în sfera posibilităților”, a declarat secretarul general al ONU Antonio Guterres.

„Doar Rusia ar putea folosi armele nucleare”

Deși președintele american Joe Biden a spus că un război nuclear este puțin probabil, temerile că Vladimir Putin ar putea comanda o lovitură nucleară împotriva unei țări occidentale a moderat răspunsurile occidentale la conflict. Acestea includ refuzul de a crea o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, cerută de președintele Volodimir Zelenski în repetate rânduri, dar și faptul că NATO și SUA nu vor trimite trupe în război.

Ucraina a renunțat la stocul său de arme nucleare din epoca sovietică în 1994 și numai Kremlinul sau alte puteri nucleare precum Franța, Regatul Unit și Statele Unite au capacitatea de a escalada războiul la nivel nuclear.

William Alberque, directorul Strategiei, Tehnologiei și Controlului Armelor la Institutul Internațional de Studii Strategice (IISS) cu sediul la Londra, a respins posibilitatea ca Occidentul să folosească armele nucleare, relatează The Jerusalem Post.

Nicio introducere a armelor nucleare de către Occident nu este deloc posibilă în această fază. Pentru ca armele nucleare să fie folosite în această criză, singura cale posibilă este ca Rusia să le introducă”, a spus William Alberque.

Când ar putea fi posibil un război nuclear

Un astfel de scenariu este cel mai probabil dacă o escaladare accidentală pe câmpul de luptă determină NATO să intre în război. În această situație, una dintre părți, cel mai probabil Rusia, ar putea trece de linia roșie nucleară. Acesta ar putea include un incident de-a lungul graniței ucrainene-polone sau dacă ar existat o zonă interzisă de zbor impusă de NATO, a mai adăugat William Alberque.

Pavel Podvig, cercetător senior la Institutul ONU pentru Cercetare în Dezarmare, cu sediul la Geneva, a declarat că șansa ca Rusia să folosească arme nucleare este foarte mică, atât timp cât conflictul este limitat la forțele sale și la Ucraina.

Este foarte greu de imaginat că Rusia va începe să folosească arme nucleare, nu au nicio utilitate militară. Șansele unui atac nuclear cresc, dacă există un conflict direct care ar implica Organizația Tratatului Atlanticului de Nord și/sau Statele Unite în această situație”, a explicat Pavel Podvig.

Cei 30 de membri ai NATO includ puteri nucleare precum SUA, Franța și Marea Britanie, dar și țări care se învecinează cu Ucraina, cum ar fi Polonia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...