Alexandru Rafila anunță când s-ar putea renunța la certificatul verde: „Lucrurile trebuie făcute gradual”

Ioana Bucur 11.02.2022, 00:03
Alexandru Rafila anunță când s-ar putea renunța la certificatul verde: „Lucrurile trebuie făcute gradual”

În doar câteva săptămâni, situația epidemiologică din România ar putea fi comparabilă cu cea de la mijlocul lunii decembrie, când rata de incidență era 1, ceea ce ar însemna relaxări considerabile ale restricțiilor în țară. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a anunțat când s-ar putea renunța la certificatul verde.

Când s-ar putea renunța la certificatul verde

Vorbind despre evoluția numărului de infectări zilnice cu SARS-CoV-2 din acest val al pandemiei, ministrul Sănătății a susținut că scăderea va fi „cel puțin la fel de rapidă ca și creșterea”. Peste doar câteva săptămâni, cel mai probabil, în luna martie, vom ajunge la valorile înregistrate la jumătatea lui decembrie 2021.

Astfel, ne vom întoarce la o incidență apropiată de 1, moment în care se va pune problema reevaluării restricțiilor impuse, discutându-se inclusiv despre renunțarea la certificatul verde digital.

„În următoarele 3-4 săptămâni vom ajunge la un număr de cazuri similar cu cel de la mijlocul lunii decembrie, deci la o incidență apropiată de 1, și atunci sigur că putem discuta despre o reevaluare a măsurilor de sănătate publică și chiar la renunțarea la anumite restricții, cum ar fi acest document, certificatul digital”, a spus Alexandru Rafila.

Ministrul a punctat faptul că restricțiile trebuie ridicate gradual și că oamenii trebuie să înțeleagă că „au în continuare responsabilitate pentru semenii lor”.

„Ultimele restricții care se vor ridica, dacă pot fi considerate așa, vor fi legate de utilizarea măștii în interior.

În rest, probabil că vom putea reveni la normal și sper să putem să renunțăm și la starea de alertă, care deja se prelungește de aproape doi ani în România. Ne putem gândi că vom putea scăpa de mască chiar și în interior, dar lucrurile trebuie făcute gradual”, a mai spus Alexandru Rafila, la Digi24.

Alexandru Rafila anunță când s-ar putea renunța la certificatul verde

„Nu excludem apariția de noi variante”

Rafila a mai spus că datele ultimelor zile par să indice o inversare a tendinței și trecerea actualului val al pandemiei pe un trend descendent, iar această descreștere va fi rapidă.

„Sper să fie ultimul val care pune probleme majore”, a punctat Alexandru Rafila.

Totuși, oficialul nu exclude posibilitatea apariției unor noi variante ale virusului, însă a precizat că acestea ar putea afecta doar anumite comunități sau anumite grupuri vulnerabile.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 26.466 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 880 mai puţin decât în ziua anterioară, a anunțat, joi, Grupul de Comunicare Strategică.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...