Ţara din Europa lovită de-al şaselea val al pandemiei. A înregistrat aproape 50.000 de cazuri noi de infecţii în 24 de ore

Badea Violeta 14.12.2021, 14:27
Ţara din Europa lovită de-al şaselea val al pandemiei. A înregistrat aproape 50.000 de cazuri noi de infecţii în 24 de ore

O țară din Europa se confruntă cu cel de-al șaselea val al pandemiei. Numărul infectărilor cu coronavirus și cel al deceselor e în creștere, în ciuda faptului că 80% din populație e vaccinată anti-Covid-19 cu schema completă. Autoritățile anunță că s-au înregistrat aproape 50.000 de cazuri noi de infecţii în 24 de ore. Iată despre ce stat este vorba!

Al şaselea val al pandemiei avansează într-o țară din Europa

Cel de-al șaselea val al pandemiei evoluează rapid într-o țară din Europa. În acest stat, numărul de cazuri de infecții a explodat.

Vorbim de Spania, acolo unde au fost raportate luni, 13 decembrie, nu mai puțin de 49.802 de contagieri cu noul coronavirus şi 103 decese în acest sfârşit de săptămână. Astfel, incidenţa s-a modificat de la 381 de cazuri la aproape 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, potrivit EFE.

Primele date arată că regiunea Navarra (nord) este cea mai afectată. Aici se pare că media naţională a fost triplată, însă şi alte regiuni se află în pericol, înregistrând mai mult de 500 de cazuri.

Printre acestea se numără: Ţara Bascilor (nord), Aragon (nord-est), alături de Castilla şi León (centru nord) şi de insulele Baleare (Marea Mediterană), conform Agerpres.

În ultimele două săptămâni, regiunile Navarra şi Ţara Bascilor numără tot mai mulți minori infectați. În fruntea incidenței se află copiii sub 11 ani, cu 2.395 şi respectiv 2.011 de cazuri la 100.000 de locuitori.

Spania se confrunta cu cel de-al saselea val al pandemiei
Spania se confrunta cu cel de-al saselea val al pandemiei

Crește gradul de ocupare al secțiilor de Terapie Intensivă

Autoritățile spaniole atenționează că în ceea ce privește gradul de ocupare al secțiilor de Terapie Intensivă este un trend crescător.

Acesta a ajuns la 12,5 % din paturile disponibile în întreaga ţară. Mai multe oraşe depăşesc 20 % din ocuparea paturilor la ATI precum Catalonia, La Rioja şi Ţara Bascilor, în timp ce la Navarra a ajuns la 18,6 %.

Potrivit autorităților, Spania a înregistrat deocamdată 38 cazuri de infectare cu noua variantă Omicron, dintre care 19 nu sunt asociate unor călătorii în străinătate, potrivit unui raport ministerial.

În prezent, aproape 100 % din infectări sunt cu varianta Delta. Amintim că Spania are 79,6 % din populaţie vaccinată cu schema completă.

Chiar și așa, această țară depăşeşte ca incidenţă Italia (361 de cazuri la 100.000 de locuitori). Dar se situează clar sub nivelul altor ţări europene, precum Germania (892), Franţa (953) şi Marea Britanie (1.010).

Regiunile spaniole intenționează să lanseze săptămâna aceasta vaccinarea anti-Covid-19 a copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani. Până acum, Spania a înregistrat 5.339.992 de infectări şi 88.484 de decese asociate Covid-19.

„Suntem la începutul celui de-al şaselea val”

Epidemiologul și cercetătorul Manuel Franco, de la Universitatea din Alcalá, a vorbit despre situația Spaniei în ceea ce privește valul al șaselea al pandemiei.

Acesta a explicat că este foarte important ca autoritățile să mențină cât mai scăzute contagiunile și consecințele infecțiilor.

„Al şaselea val este deja aici sau va ajunge în foarte scurt timp, deoarece dinamica virusului este mereu oscilantă.

Importantă este amploarea acestui val și să reușim să menținem cât mai scăzute contagiunile și consecințele infecțiilor”, a explicat acesta într-o intervenţie la postul de radio Cadena SER.

De asemenea, fizicianul Alex Arenas, membru al comitetul consultativ COVID al Guvernului de la Madrid, a spus că Spania se află la începutul celui de-al şaselea val.

Potrivit acestuia, auutoritățile ar trebui să ia drept exemplu țările europene a căror situație este mult mai proastă decât a lor pentru a înțelege cum să evite posibila creștere mult mai mare a incidenței.

Urmăriți Impact.ro și pe