SPECIAL

SONDAJE Alexandru Rafila ar fi favorit să devină Președintele României

Marian Păvălașc 22.06.2021, 14:37
SONDAJE Alexandru Rafila ar fi favorit să devină Președintele României

Două sondaje realizate în ultimele două luni scot la iveală faptul că niciunul din actualii lideri ai partidelor mari nu ar avea vreo șansă să obțină mai mult de 15% la un eventual vot pentru Cotroceni. În schimb, cele mai mari procente le-ar avea deputatul PSD – Alexandru Rafila, așa cum reiese din informațiile obținute de impact.ro. Rafila s-a remarcat în timpul pandemiei de SARS-Cov-2 prin aparițiile în media.

Toți cei trei președinți de partide mari (PSD, PNL și USRPlus) la care se adaugă și premierul în funcție ar obține fiecare între 10 și 15% din opțiunile de vot ale românilor dacă ar avea loc în această perioadă alegeri pentru desemnarea președintelui României. Informațiile au fost obținute de impact.ro de la reprezentanții unui partid și de la specialiștii unei case de sondare a opiniei publice. Mai grav pentru Marcel Ciolacu, Ludovic Orban, Dan Barna și primul-ministru Florin Cîțu este că aceștia nu au nicio tendință să crească în opțiuni de vot.

„Desigur, ca și popularitate, ca încredere sau ca toleranță chiar față de o persoană politică, sunt acum nume care fac peste 20% atunci când întrebi un român dacă are încredere într-un anumit politician și răspunsul trebuie să fie da sau nu. Marcel Ciolacu, Florin Cîțu, Emil Boc, Ludovic Orban sunt nume care trec uneori de 20% la încredere. Însă, dacă toți politicienii cunoscuți ar fi mâine pe o foaie de vot, doctorul Rafila ar ieși câștigător”, ne-a transmis reprezentantul unei case de sondare a opiniei publice.

Sursa impact.ro făcea referire și la sondajul CURS realizat la nivel național, în perioada 11-18 iunie 2021, sondaj la care mulți politicieni au ieșit cu peste 15% încredere. La întrebarea „Câtă încredere aveți în următoarele personalități politice?”, respondenții au optat pentru:

  • Klaus Iohannis – 33%
  • Marcel Ciolacu (PSD) – 26%
  • Florin Cîțu (PNL) – 19%
  • George Simion (AUR) – 18%
  • Ludovic Orban (PNL) – 18%
  • Cristian Diaconescu (PMP) – 17%
  • Dacian Cioloș (USR PLUS) – 15%
  • Dan Barna (USR PLUS) – 14%
  • Anca Dragu (USR PLUS) – 14%
  • Kelemen Hunor (UDMR) – 11%

Însă aceste procente scad semnificativ atunci când este vorba de opțiunea de vot.

Procentele la opțiunile de vot

Trecând de aceste procente de încredere, impact.ro a reușit să afle din două sondaje diferite, realizate de partide diferite, că opțiunile de vot ale celor oferă un răspuns atunci când sunt întrebați în cadrul unui sondaj ar fi următoarele.

Dan Barna ar obține undeva la 10%, Ludovic Orban și Marcel Ciolacu s-ar apropia de 12%, Florin Cîțu ar atinge spre 15%, iar Alexandru Rafila ar merge spre 18-19%, conform datelor obținute de impact.ro.

„Trebuie punctat faptul că opțiunile de vot țin cont doar de persoanele care au ales să numească un candidat cu care ar vota, iar cei care au evitat să răspundă nu au fost luați în calcul. Procentul nehotărâților sau al celor care nu ar vota este de peste 50%”, ne-a mai transmis sursa.

De altfel, știind aceste date, Marcel Ciolacu încearcă deja să pregătească un alt candidat decât propria persoană pentru alegerile din 2024, atunci când PSD vrea să câștige pentru prima data poziția de Președinte al României după anul 2000.

Astfel, deși Marcel Ciolacu nu ar obține mai mult de 15% la eventuale alegeri pentru Cotroceni, partidul pe care îl conduce ar obține o majoritate importantă la eventuale alegeri parlamentare. Potrivit unui sondaj realizat IRES, PSD ar fi partidul câștigător, cu 36% din voturile exprimate de români, dacă duminică ar urma să aibă loc alegeri parlamentare. Pe locul doi, cu 28% din voturi, se situează PNL, urmat de AUR cu 14%.

Ion Iliescu știe deja către cine se va îndrepta averea sa
Ion Iliescu este ultimul președinte ales din partea social-democraților, considerat cel mai mare partid din România

Din 2000, Adrian Năstase, Mircea Geoană, Victor Ponta și Viorica Dăncilă au pierdut alegerile pentru Cotroceni atunci când au candidat din partea social-democraților. Ion Iliescu este ultimul președinte ales din partea social-democraților.

Marcel Ciolacu a fost prezent la începutul lunii la o emisiune la postul tv la Kanal D, iar acolo a fost întrebat de nume ca Mircea Geoană, Alexandru Rafila, Vasile Dîncu, Gabriela Firea, dacă i-ar susține la alegerile prezidențiale din 2024.

„În primul rând am hotărât că nu automat preşedintele PSD va fi candidat (…) Va fi o competiţie în interior. Fiecare coleg pe care l-aţi nominalizat (Alexandru Rafila, Vasile Dîncu, Gabriela Firea – n.red.) ar fi un candidat bun, inclusiv domnul Mircea Geoană. Pariul meu este ca în 2024 PSD să şi câștige alegerile prezidențiale, nu numai să se califice în turul doi”, a mai afirmat Ciolacu.

Cine ar fi candidații fiecărui partid

Cum alegerile pentru desemnarea celui care îl va înlocui pe Klaus Iohannis la Cotroceni sunt de-abia peste trei ani, partidele nu au conturați candidații pentru cea mai înaltă funcție în stat. Cu toate acestea, formațiunile politice testează în sondaje mai multe opțiuni.

  • PNL – Orban, Cîțu, Boc, Bolojan, Rareș Bogdan

Conform datelor obținute de impact.ro, Emil Boc este cel mai popular dintre cei patru.

„Problema lui Emil Boc este că pare că nu are șanse să crească de 30%. El are încă o imagine care se lipește de Traian Băsescu și Elena Udrea. Florin Cîțu poate crește, dacă economia va fi pe un curs ascendent, dar poate și să scadă foarte mult. Ilie Bolojan este creditat în sondaje cu șanse să treacă de 30%”, ne-a mai transmis un consultant care lucreze pentru PNL.

Emi Boc vrea comasarea județelor din Romania
Emi Boc este tot mai mult împins de organizațiile județene pentru a candida în 2024

Apropiați ai lui Ilie Bolojan ne-au precizat că acesta nu ia în calcul o candidatură la Cotroceni.

„Cred că a cel mult interesat să devină premier în 2024 sau poate și mai devreme. Nu vrea să fie președinte, vrea să fie premier”, ne-a transmis un parlamentar literar din Ardeal.

Reamintim că acum Ilie Bolojan este primarul Oradei și încearcă să formeze o grupare în interiorul PNL care să conducă partidul indiferent dacă Florin Cîțu sau Ludovic Orban câștigă șefia partidului la alegerile interne din toamnă.

Întrebați cine ar fi mai potrivit să fie președintele PNL la un sondaj realizat de Avantgarde, dintre toți participanții la sondaj au răspuns că Emil Boc – 15%, Ludovic Orban – 10%, Florin Cîțu – 8% și Rareș Bogdan – 5%. Peste 60% nu au răspuns sau nu au știut să răspundă.

  • PSD – Ciolacu, Rafila, Firea

Deși social-democrații sunt pe primul loc în opțiunile de vor, partidul încă nu are lideri de imagine, Marcel Ciolacu nu este văzut de alegători ca un personaj puternic.

Marcel Ciolacu spune ca romanii cu centrale de apartament vor fi nevoiti sa scoata bani din buzunar pentru o noua taxa
Marcel Ciolacu ar fi mai mult interesat de funcția de premier, însă pentru a nu pierde conducerea partidului e posibil să-și asume și o candidatură la Cotroceni

Gabriela Firea a cochetat și în 2020 cu ideea de a candidat pentru Cotroceni, dar în cele din urmă a abandonat ideea.

În schimb, Alexandru Rafila ar fi interesat de această candidatură, așa cum ne-au transmis parlamentari PSD. Alexandru Rafila nu ne-a răspuns la întrebarea dacă ar candidă la Președinția României dacă PSD i-ar propune acest lucru.

Deși varianta Alexandru Rafila ar fi una câștigătoare, sunt șanse mari ca acestuia să nu i se propună candidatura în 2024.

„El nu este văzut ca un membru PSD radical, cel care susține în orice condiții o propunere a partidului. Și în timpul pandemiei, uneori a fost de acord cu inițiativele președintelui Iohannis și ale guvernului, chiar și atunci când Marcel Ciolacu avea altă opinie. Deși nu văd cine l-ar putea învinge pe Alexandru Rafila într-o competiție pentru Cotroceni, cred că până la urmă PSD va merge tot pe mâna președintelui de partid sau a unui alt candidat care să fie credincios rigorii din partid”, este opinia unui consultant al social-democraților.

  • USRPlus – Barna sau Cioloș și un mandat surpriză

Oricare dintre cei doi candidați ar obține undeva la 10% din opțiunile de vot ale celor hotărâți sau a celor care aleg să răspundă la întrebările institutelor de cercetare sociologică.

Dacian Ciolos si Dan Barna, partea USR PLUS
Dacian Ciolos si Dan Barna, partea USR PLUS

Sondajul Avantgarde are următoarele date pentru USR: cei care votează acest partid spun că Dan Barna (53%) ar fi mai potrivit să fie președinte, urmat la mare distanță de Dacian Cioloș (25%) și de Nicușor Dan (9%).

  • AUR – Simion

Președintele și co-fondatorul Alianței pentru Uniunea Românilor ar prinde între 3 și 7% din opțiunile de vot ale românilor dacă ar avea loc alegeri pentru Cotroceni în perioada următoare.

Urmăriți Impact.ro și pe