EXCLUSIV

Românii vaccinați cu AstraZeneca au acces la ”Untold” și ”Electric Castle”? Alexandru Rafila face precizări clare: „Nu va fi ca la concertul lui Bruce Springsteen”. EXCLUSIV

Alexandru Catalan 21.06.2021, 18:59
Românii vaccinați cu AstraZeneca au acces la ”Untold” și ”Electric Castle”? Alexandru Rafila face precizări clare: „Nu va fi ca la concertul lui Bruce Springsteen”. EXCLUSIV

Celebrul artist Bruce Springsteen a anunţat că, la apropiatul concert din New York, nu vor putea asista şi fanii săi, care au primit vaccinul AstraZeneca. Acum, tot mai mulți români se întreabă dacă situația se va repeta și la ”Untold” și la ”Electric Castle”, marile evenimente muzicale care se vor desfășura la Cluj. Contactat de reporterii impact.ro, Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a făcut precizări clare.

”Vaccinul AstraZeneca nu este încă aprobat pe piaţa americană”

”Românii care şi-au pus deja în agendă participarea la festivaluri precum Untold sau Electric Castle pot sta liniştiţi. La noi nu se va întâmpla chestiunea asta!”, a declarat, pentru impact.ro, Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

El susține că tot acest scandal s-a născut şi din cauza unor interese economice, nu doar medicale: ”Vaccinul AstraZeneca nu este încă aprobat pe piaţa americană. Johnson & Johnson, care e o variantă foarte apropiată, da, este aprobat, pe când AstraZeneca, nu este. Şi de aici această decizie de a nu le permite oamenilor imunizaţi cu acest tip de vaccin accesul la diverse evenimente publice. Sunt în joc şi motive care nu sunt neapărat legate de cele protecţiei sanitare. Americanii pur şi simplu preferă să-şi favorizeze tipurile de vaccin create la ei, Moderna şi  Johnson & Johnson, la care se adaugă Pfizer”, a explicat doctorul Alexandru Rafila, pentru impact.ro.

Romanii vaccinati cu AstraZeneca au acces la Untold si Electric Castle? Alexandru Rafila face precizari clare
Imagine de la Electric Castle 2019

”La noi, AstraZeneca face parte din seria celor patru vaccinuri deja acceptate”

El mai spune că nu poate exista corespondent pe piaţa românească din simplul motiv că vaccinul AstraZeneca a fost aprobat pentru utilizare de Agenţia Europeană a Medicamentului:

”La noi lucrurile sunt clare din această perspectivă, AstraZeneca făcând parte din seria celor patru vaccinuri deja acceptate şi utilizate de ceva vreme pentru imunizarea oamenilor!”, mai spune Alexandru Rafila.

Când au loc cele două evenimente muzicale, desfășurate la Cluj

”Untold” va avea loc în acest an între 9 şi 12 septembrie, iar ”Electric Castle” între 6 şi 15 august, ambele la Cluj sau în apropiere. Pe de altă parte, Alexandru Rafila spune că actuala campanie de promovare a vaccinării e departe de a își fi atins ţinta.

”Nu cred că această campanie pe tema vaccinării e una de succes. Aş putea spune chiar contrariul. Mai e foarte mult de muncă şi mă tem ca perioada noastră de relaxare în faţa pandemiei ar putea fi mult scurtată dacă nu ne vom lua măsurile de siguranţă necesare. Pot spune că organizarea campaniei de vaccinare, cea reprezentată de colonelul Vasile Gheorghiţă, reprezintă un punct forte. Dar nu şi campania media în favoarea vaccinării. Mă tem că o serie dintre ţinte, dacă s-a dorit aşa ceva, nu au fost atinse sau foarte slab atinse”, a mai comentat Alexandru Rafila.

El a făcut şi precizarea că, în stabilirea detaliilor campaniei media autorităţile, nu s-au consultat şi cu personalul medical: ”Pe mine personal nu m-a întrebat nimeni, nimic. Şi nici nu am informaţii să se fi întâmplat asta. Ăsta nu e un reproş, e o constatare”. Alexandru Rafila mai spune că de rezultatele campaniei de vaccinare din următoarele luni va depinde şi evoluţia ratei infectărilor din toamnă.

Bruce Springsteen va cânta sâmbătă, la New York

Bruce Springsteen îşi va relua sâmbătă spectacolul ”Springsteen on Broadway”,  devenind astfel prima vedetă care va concerta la New York, în faţa publicului şi în spaţiu închis, după redeschiderea recentă a marii metropole americane.

Odată cu acest anunţ, s-a născut însă şi controversa privind participarea fanilor care au primit vaccinul AstraZeneca. Ei au fost anunţaţi că nu vor putea participa la concertele lui Bruce.

Urmăriți Impact.ro și pe