Alertă nucleară în sudul Franţei. Un incendiu a izbucnit la o uzină unde sunt depozitate mari cantităţi de uraniu

Mihnea Tălău 22.09.2022, 11:22
Alertă nucleară în sudul Franţei. Un incendiu a izbucnit la o uzină unde sunt depozitate mari cantităţi de uraniu

Un puternic incendiu a izbucnit miercuri la o uzină care conține uraniu în sud-estul Franței, administrată de unitatea Framatome a EDF. Autoritatea francez de supraveghere nucleară ASN a declarat că nu a găsit urme de radiații nucleare.

Incendiul nu a afectat nicio substanță radioactivă

„Nicio substanță radioactivă nu a fost afectată de incendiu”, a precizat organismul de supraveghere, adăugând că și-a dezactivat centrul de urgență în cursul serii, deoarece incendiul a fost pus sub control.

„Focarul de incendiu detectat în interiorul unui atelier al unei fabrici a fost stins de către echipele de pompieri mobilizate la fața locului „a adăugat prefectura, potrivit căreia „centrul operativ departamental a fost ridicat, precum și dispozitivul de la fața locului „într-un comunicat de presă.

Fabrica are nouă sute cincizeci de angajați. Pe site-ul său de internet, grupul Framatome, deținut majoritar de Electricité de France (EDF), menționează că uzina sa din Romans-sur-Isère fabrică „ansambluri de combustibil pentru reactoarele de generare a energiei electrice” și „elemente combustibile pentru reactoarele de cercetare pe bază de uraniu îmbogățit„.

„S-a produs un focar de incendiu într-un atelier, în urma căruia echipele de securitate au intervenit, permițând ca incendiul să fie rapid controlat „a declarat Framatome.

Imprimanta a luat foc într-un loc în care erau depozitate materiale nucleare în „cutii de plexiglas”, a precizat Quintin. Acest uraniu era solid. De asemenea, la fața locului se află 1,7 kilograme de uraniu sub formă de pulbere recuperată, dar „destul de departe de casă”, a adăugat el. Incendiul a izbucnit într-o încăpere de 20 de metri pătrați, potrivit prefecturii. „Măsurătorile de radioactivitate au fost efectuate de operator pe filtrele de coș de fum „a adăugat inspectorul ASN.

Întreg personalul a fost evacuat

Personalul a fost evacuat, producția în această clădire a fost oprită și toate spațiile din cadrul fabricii au fost puse în siguranță, potrivit operatorului. Framatome a instituit „un dispozitiv de supraveghere pentru a preveni orice nou focar de incendiu în spațiile în cauză”, potrivit ASN, care l-a autorizat să „ridice planul său intern de urgență”.

Joi, o echipă specială de cercetare va efectua verificări mai ample.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...