Alertă meteo. Ciclon periculos pe Marea Neagră. Avertismentul meteorologilor

Ioana Bucur 13.08.2021, 11:29
Alertă meteo. Ciclon periculos pe Marea Neagră. Avertismentul meteorologilor

O nouă alertă meteo. Un ciclon periculos se va forma pe Marea Neagră. Specialiștii anunță că va avea caracteristicile unuia tropical și va afecta o zonă de coastă.

Un ciclon periculos, atipic, se va forma pe Marea Neagră

Termenul de „medicane” descrie un ciclon cu caracteristici tropicale ce se formează, în mod normal, în Marea Mediterană. Doar că, anunță meteorologii, un fenomen meteo sever, ce va avea caracteristicile unui medicane, se va forma, în acest weekend, în Marea Neagră.

Ciclonul periculos, cu caracteristici tropicale (TLC), ar putea lovi coasta de nord a Mării Negre, precum și coasta de nord a Turciei, o zonă deja afectată de inundațiile devastatoare de la mijlocul acestei săptămâni.

Cu toate că este un eveniment atipic, nu este prima oară când un ciclon tropical se formează în Marea Neagră. Sunt trei evenimente notabile: unul care a avut loc pe 21 martie 2002, altul care a avut loc 7-11 august 2002 și al treilea, care a avut loc 25-29 septembrie 2005.

Ciclon periculos pe Marea Neagră
Urmările ciclonului care a lovit Turcia

Nouă morți în Turcia, după inundațiile provocate de ciclon

Bilanțul victimelor inundațiilor devastatoare din nordul Turciei a crescut la nouă, anunță autoritățile.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

„Nouă dintre conceteăţenii noştri au murit din cauza unor inundaţii în provincia Kastamonu. Căutări continuă în vederea localizării unei persoane date dispărute, a anunţat într-un comunicat Agenţia guvernamentală de gestionarea catastrofelor naturale (AFAD).

Inundaţiile, care au afectat mai ales provinciile Kastamonu, Bartin şi Sinop, situate la malul Mării Negre, au fost cauzate de precipitaţii intense, în noaptea de marţi spre miercuri. În unele orașe, nivelul apei a atins patru metri, măturând mașinile lăsate pe străzi și distrugând chiar și clădiri.

„Este o catastrofă pe care nu am mai trăit-o de 50 sau 100 de ani. Am înregistrat în unele locuri recorduri de preciptaţii”, anunţa miercuri ministrul Agriculturii şi Pădurilor Bekir Pakdemirli.

Ploile torențiale au cauzat alunecări de teren, dintre care una provocat surparea parţială a unui pod rutier, opt persoane ajungând de urgență la spital pentru îngrijiri medicale. Peste 1.000 de salvatori au fost mobilizaţi joi pentru a-i ajuta pe sinistraţi, potrivit AFAD.

Turcii se confruntă cu o serie de fenomene meteo extreme. În timp ce regiunile din nord sunt măturate de inundații, în vestul țării s-au format tornade, iar în sud pompierii se luptă cu incendiile de vegetație provocate de temperaturile ridicate. Specialiştii pun totul pe seama încălzirii globale.

Tot mai mulți politicieni cer Guvernului să ia măsuri radicale în vederea unei reduceri a emisiilor de gaze cu efect de seră, în contextul în care Turcia nu a ratificat Acordul de la Paris de luptă împotriva modificărilor climatice din 2015.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...