Alertă înainte de Buna Vestire și Florii. Românii care fac cumpărături trebuie să știe asta despre produsul preferat de mulți

Andra Daoud 24.03.2022, 15:49
Alertă înainte de Buna Vestire și Florii. Românii care fac cumpărături trebuie să știe asta despre produsul preferat de mulți

Mai este exact o lună până la Paște, iar credincioșii care țin post vor avea două zile de dezlegare la pește: de Buna Vestire și de Florii. În condițiile în care mulți oameni vor căuta să cumpere pește și produse din pește în preajma acestor sărbători, ANPC atrage atenția asupra locurilor din care achiziționăm aceste produse. La ce să fim atenți și ce ar trebui să ne dea de gândit.

Alertă înainte de Buna Vestire și Florii

Credincioșii care țin postul Paștelui vor avea parte de două zile de dezlegare la pește, iar prima dintre ele este chiar vineri, 25 martie, când se sărbătorește Buna Vestire. În condițiile în care mulți oameni vor merge să cumpere pește sau produse din pește, ANPC atrage atenția că trebuie să fim foarte atenți de unde cumpărăm aceste produse.

Paul Anghel, director în cadrul Direcției Generale de Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană la ANPC, a postat pe Facebook un mesaj în care îi îndeamnă pe oameni să nu cumpere pește din locuri neautorizate, deoarece comerciantul nu poate garanta condiții optime de transport și depozitare a peștelui.

Ne aflăm în perioada premergătoare Sărbătorii Bunei Vestiri și a Floriilor. Având în vedere consumul tradițional de pește cu ocazia acestor sărbători, va sfătuiesc să nu cumpărați pește și produse din pește din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificați tranzacția comercială și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea”, a transmis Anghel.

La ce să fim atenți atunci când cumpărăm pește

Atunci când cumpărăm pește sau produse din pește, este important să fim atenți la cum arată acestea, dar și la cum sunt ambalate. Este important să nu cumpărați produse care nu sunt etichetate sau care nu au înscrisă pe etichetă data expirării. Unii comercianți o pot șterge sau modifica, în cazul în care este depășită.

De asemenea, în cazul peștelui congelat, dacă acesta are bucăți de gheață în pungă, poate fi un semn că a fost decongelat și recongelat, caz în care nu mai este bun pentru consum, spun specialiștii.

La achiziționarea produselor din pește refrigerate sau congelate, acordați o atenție deosebită aspectului exterior al produsului și condițiilor de depozitare impuse de producător, atât în magazinul de comercializare, cât și la domiciliu.

Produsele alimentare congelate trebuie comercializate numai în stare congelată, iar la decongelare trebuie să prezinte gustul și mirosul nemodificate, caracteristice sortimentelor respective. Avertizez asupra faptului că este interzis ca produsele alimentare congelate să se recongeleze, acestea trebuie prelucrate imediat ce au fost decongelate”, a mai precizat Paul Anghel în postarea sa.

În cazul peștelui vrac, necongelat, sunt câteva semne la care trebuie să fiți atenți, pentru a vă asigura că peștele este proaspăt: ochii trebuie să fie limpezi, branhiile să aibă o culoare roz, burta peștelui să nu fie moale și carnea flască. De asemenea, pielea lipicioasă și mirosul înțepător ar trebui să vă dea de gândit.

Urmăriți Impact.ro și pe