Alertă în SUA. Submarinele nucleare ale Rusiei, zărite în apropierea coastelor americane

Elena Avramescu 19.01.2023, 14:51
Alertă în SUA. Submarinele nucleare ale Rusiei, zărite în apropierea coastelor americane

De curând s-a aflat că submarinele rusești din clasa Severodvinsk s-ar afla foarte aproape de coastele americane. Cu toate că Rusia dă semne că nu mai poate duce mult războiul din Ucraina, se pare că forța sa navală, de această dată fiind vorba despre submarinele sale, îi îngrijorează atât pe comandanții americani, cât și pe cei din NATO.

SUA, în alertă din cauza mai multor submarine rusești

Aceste submarine fac parte din procesul de modernizare navală a Rusiei, în special cele din clasa Severodvinsk, despre care oficialii americani spun că sunt greu de detectat și capabile să lovească ținte importante din Europa și SUA.

Cu toate că în luna aprilie a anului trecut distrugătorul cu rachete ghidate Moskva a fost pierdut, marina rusă rămâne intactă și face ceea ce a făcut mereu până acum, a spus contraamiralul Michael Studeman la un eveniment al Alianței pentru informații și securitate națională la 11 ianuarie.

„Dar ei au capacități mai avansate cu SSGN-ul lor Severodvinsk (un submarin care transportă și lansează ghidate cu propulsie nucleară). Există trei dintre aceste submarine în prezent și vor construi mai multe”, a spus contraamiralul Michael Studeman, comandantul Biroului de informații navale,

S-ar părea că Rusia are în plan să construiască nouă submarine din clasa Severodvinsk, pe care le numește clasa Yasen, iar în timp ar putea adăuga altele.

A fost gasit submarinul nuclear rusesc Belgorod
Submarin rusesc in apropiere de coastele americane

„Aceste submarine sunt foarte, foarte avansate, au capacități multi-misiune și sunt din ce în ce mai active. Au început să patruleze în Atlantic, ținând Statele Unite în pericol în unele dintre zonele lor de patrulare, iar recent au mutat unul în Pacific. Așadar, va exista o provocare cu două flancuri pentru Statele Unite în încercarea de a urmări și de a trage la răspundere unde se află aceste submarine și ce fac”, a mai spus Studeman.

Aceste declarații au fost preluate de generalul Glen VanHerck, șeful Comandamentului nordic al SUA și al NORAD, care a lansat un avertisment în luna octombrie cu privire la prezența tot mai mare a submarinelor de clasă Severodvinsk în largul coastelor americane.

„Ceea ce a fost o amenințare episodică la adresa țării, de obicei în toamnă și în perioada de iarnă, va deveni o amenințare persistentă și apropiată”, a declarat VanHerck la Conferința Asociației Armatei SUA din 11 octombrie.

Tot VanHerck a mai adăugat faptul că submarinele din clasa Severodvinsk reprezintă un mare motiv de îngrijorare, fiind considerate egale cu cele americane.

„Activitatea tot mai intensă a acestor submarine în Atlantic și Pacific înseamnă că acestea vor fi o amenințare persistentă și apropiată, capabilă să transporte un număr semnificativ de rachete de croazieră de atac terestru care pot amenința patria noastră în prezent”, a declarat VanHerck.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...