Kremlinul bate în retragere. Flota rusă din Marea Neagră își mută o parte din submarine din motive de securitate

Mihnea Tălău 20.09.2022, 10:38
Kremlinul bate în retragere. Flota rusă din Marea Neagră își mută o parte din submarine din motive de securitate

Potrivit serviciilor secrete britanice, Marina Rusă își mută o parte din flota de submarine din Crimeea înapoi în Rusia din motive de securitate.

Rusia încercă să își salveze submarinele din Marea Neagră

Flota rusă a Mării Negre și-a mutat unele dintre submarinele sale din portul Sevastopol din Crimeea în Novorossiysk, în Krasnodor Krai, în sudul Rusiei, a anunțat marți armata britanică, potrivit Der Spiegel..

Această relocalizare se datorează probabil modificării recente a nivelului de amenințare la adresa securității locale, în contextul creșterii capacității ucrainene de atac cu rază lungă de acțiune, a precizat Ministerul Apărării în actualizarea zilnică a informațiilor pe Twitter.

„În ultimele două luni, cartierul general al flotei și principalul său aerodrom de aviație navală au fost atacate”, a adăugat ministerul.

Schimbarea valului războiului din Ucraina pare să fi determinat Marina rusă să își „regrupeze” forțele în Marea Neagră. La începutul invaziei, acestea au zăbovit cu îndrăzneală în apropiere de Odessa. Acum, Flota Mării Negre abia dacă navighează în afara vederii Crimeei de teama rachetelor Harpoon. De asemenea, submarinele sale și-au mutat recent baza mai departe de umbra atacului ucrainean.

Ucraina a declanșat o contraofensivă puternică

De câteva săptămâni, Ucraina afirmă că desfășoară o contraofensivă în regiunea Herson, ceea ce i-a permis să preia sub control zeci de localități.

Comandanţii ruşi sunt din ce în ce mai îngrijoraţi din cauza deteriorării aparente a situaţiei securitare în Crimeea, care serveşte drept bază în spatele frontului pentru ocuparea Ucrainei.

Trebuie spus că Crimeea a fost anexată în martie 2014, după o intervenţie a forţelor speciale ruse şi un referendum de alipire, denunţat ca ilegal de către Kiev şi Occident.

Încă din primele zile ale războiului, trupele ruse au atacat în special plecând din această peninsulă, cucerind rapid zone extinse din teritoriul din sudul Ucrainei, în timp ce aveau mai puţin succes în alte părţi.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...