A fost găsit submarinul nuclear rusesc Belgorod, dat dispărut. Transportă una dintre cele mai periculoase arme ale Rusiei

Elena Avramescu 06.10.2022, 09:08
A fost găsit submarinul nuclear rusesc Belgorod, dat dispărut. Transportă una dintre cele mai periculoase arme ale Rusiei

În urmă cu două zile, s-a vorbit despre faptul că uriașul submarin nuclear rusesc Belgorod, care transportă una dintre cele mai periculoase arme ale Kremlinului, nu mai poate fi localizat. Mai precis, jurnaliștii „The Times” au menționat că acesta nu se mai găsește în baza sa din Marea Albă. Îngrijorarea a fost accentuată de faptul că mai multe convoaie cu echipamentele nucleare au fost filmate în Rusia centrală în timp ce se îndreptau către Ucraina.

Submarinul nuclear rusesc Belgorod, zărit în Marea Barents

Cu toate acestea, uriașul submarin nuclear rusesc Belgorod, care transportă una dintre cele mai periculoase arme ale Kremlinului, a fost localizat până la urmă. Dispariția submarinului de la baza din Marea Albă a creat temeri pe fondul unor informații că Putin ar plănui să facă un test nuclear.

Se credea inițial că acesta s-a deplasat în Marea Neagră pentru a efectua mai multe teste. Însă au apărut noi imagini din satelit, publicate de site-ul Naval News, care au lăsat la iveală faptul că submarinul a ieșit la suprafață în zona Arctică, mai precis în Marea Barents din nordul Rusiei, fiind la o foarte mică distanță de baza sa.

Îngrijorările cu privire la această navă subacvatică au fost făcute deoarece este înarmată cu torpila Poseidon, construită pentru a purta bomba nucleară, mai precis o dronă de 20 de ori mai mare decât o torpilă obișnuită, ce are o autonomie de 10.000 de kilometri.

În luna iulie 2022, submarinul Belgorod a fost predat oficial marinei ruse în portul Severodvinsk, fiind considerat în acel moment „un vas de cercetare”. Însă designul său este o versiune modificată a submarinelor ruseşti cu rachete ghidate din clasa Oscar II, concepute mai lungi cu scopul de a putea transporta torpile cu armament nuclear şi echipamente pentru adunarea de informaţii.

Astfel că Belgorod are o lungime de 184 de metri, fiind considerat în prezent cel mai lung submarin din ocean.

A fost gasit submarinul nuclear rusesc Belgorod
Submarinul nuclear rusesc Belgorod

Marea Neagră, la un pas să fie scena unui test nuclear

În urmă cu doar câteva zile, NATO a trimis un mesaj către toate țările membre și partenere o evaluare a serviciilor de informații conform căreia Putin urmează să demonstreze, printr-un test nuclear la granițele Ucrainei, că este gata să folosească arme de distrugere în masă.

Un analist militar a precizat că, în cazul în care Putin vrea să facă o demonstrație, acest lucru se va întâmpla în Marea Neagră, și nu pe uscat, deoarece nu are unde să folosească arma nucleară tactică în deplină siguranță.

„NATO a trimis un raport membrilor și aliaților săi alertându-i asupra faptului că se așteaptă ca Rusia să testeze torpila cu capacitate nucleară Poseidon, posibil în Marea Neagră, pe care o controlează.

În timp ce oficialii de la Washington elaborează posibile scenarii de răspuns, NATO a raportat că submarinul nuclear K-329 Belgorod se îndreaptă spre Arctica, după ce a devenit operațional în iulie”, a notat „The Times”.

Se pare că submarinul „Belgorod” a fost lansat în urmă cu doar câteva luni și transportă torpile Poseidon ce pot avea încărcătură nucleară. Aceste torpile, denumite și „arma Apocalipsei”, sunt chiar de 30 de ori mai mari decât unele obișnuite și au o rază de acțiune de nu mai puțin de 10.000 de kilometri.

Dezvăluiri inedite despre bani și propuneri indecente!
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...