Alertă de inundații în România. 11 județe din țară sunt în pericol

Anca Manolica 22.01.2023, 14:51
Alertă de inundații în România. 11 județe din țară sunt în pericol

Precipitațiile abundente din ultima perioadă pun autoritățile pe jar. Este alertă de inundații în 11 județe din România, iar vremea capricioasă pare să fi pus stăpânire pe țara noastră. Hidrologii au emis avertizări de Cod Galben și Cod Portocaliu. Ce zone din țară sunt vizate de atenționări.

Alertă de inundații în România

Avem noi avertizări de inundații emise în dimineața zilei de duminică, 22 ianuarie, de către specialiștii Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA). Alertele Cod galben și Portocaliu de viituri au fost emise pentru râurile din Satu Mare, Arad, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Sibiu, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova şi Ilfov.

În cazul avertizării de Cod galben de inundaţii, atenționarea este valabilă de duminică, ora 11.00, până luni, ora 12.00. pe râuri din Satu Mare, Arad, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Sibiu, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova şi Ilfov.

Specialiștii INHGA au transmis că sunt șase să apară scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici care ar putea avea efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice Tur, Someşul Mare, Crasna, Crişul Alb, Bârzava, Moraviţa, Jiu, Olt, Argeş şi Ialomiţa, existând posibilitatea de a se depășire cotele de apărare.

În ceea ce privește Codul Portocaliu, atenționarea intră în vigoare tot duminică, ora 11:00, și expiră luni, ora 06.00. Aceasta vizează râuri din Sibiu și Vâlcea.

Un alt Cod Galben de cantități importante de precipitații

Totodată, continuă să fie în vigoare și Codul Galben care vizează fenomene precum cantități importante de precipitații, viscol la altitudini de peste 1700 m în Carpații Meridionali, valabil în intervalul 21 ianuarie, ora 18:00 – 22 ianuarie, ora 20:00.

„În intervalul menționat, în zona montană și submontană a Olteniei și Munteniei, se vor acumula cantități de precipitații în general de 25…40 l/mp. Acestea vor fi sub formă de ploaie, iar la altitudini de peste 1500 m mixte.

La altitudini mai mari de 1700 m, în Carpații Meridionali va ninge, vor fi intervale în care va fi viscol (rafale de peste 80…90 km/h) și vizibilitate scăzută.”, informează meteoromania.ro.

Cod Galben de cantități importante de precipitați / foto: meteoromania.ro
Cod Galben de cantități importante de precipitați / foto: meteoromania.ro

Atenționări Cod galben și Cod portocaliu de inundații sunt emise de hidrologi în fiecare zi începând cu data de 18 ianuarie 2023, ploile fiind nelipsite din prognoza meteo pentru țara noastră, în ultimele zile.

Citește și: Anunțul mult așteptat de la meteorologi. Ce urmează în luna februarie

De ce refuză să mai cânte Angela Similea?
Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...