Alertă meteo de fenomene extreme în mai multe judeţe din ţară. Temperaturile scad drastic în weekend

Nicu Stan 11.06.2021, 13:18
Alertă meteo de fenomene extreme în mai multe judeţe din ţară. Temperaturile scad drastic în weekend

Alertă meteo de fenomene extreme în mai multe judeţe din ţară. Temperaturile scad drastic în weekend. Prognoza meteo ANM pentru următoarele zile, în articolul de mai jos.

Prognoza meteo ANM pentru weekendul 12-13 iunie. Două zile sub avertizare de cod galben de furtuni

Este alertă de la meteorologi de fenomene extreme pentru mai multe judeţe din România. Temperaturile scad drastic în acest weekend. Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie au emis un nou cod galben de fenomene severe, valabil pentru majoritatea zonelor din țară.

Vineri, 11 iunie este o nouă zi cu fenomene severe în țară, întrucât ANM a emis, de dimineața, o avertizare cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină, valabilă pe tot parcursul acestei zile.

Urmează doua zile de ploi si fenomene periculoase
Urmează doua zile de ploi si fenomene periculoase

De când se strică vremea

Astfel, începând cu orele amiezii, 12:00 și până seara la 22:00, majoritatea județelor vor fi lovite de aceste fenomene specifice sezonului cald șiurâte de toți românii.

Conform codului galben, pe parcursul zilei de vineri, 11 iunie, în Oltenia, jumătatea de vest a Munteniei, sudul și estul Transilvaniei, nordul Moldovei și în zonele montane se vor înregistra perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Ploile vor fi și de 40 de litri pe metrul pătrat

Instabilitatea atmosferică se va manifesta, la fel ca în zilele trecute, prin ploi torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și chiar posibile căderi de grindină.

Astfel, în intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25-30 de litri pe metrul pătrat și izolat 40 de litri pe metrul pătrat. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie anunță că va actualiza avertizarea de fenomene severe.

O altă avertizare de cod galben de fenomene periculoase

Tot de astăzi, începând cu ora 12:00, până duminică seara la ora 23:00, în România va fi în vigoare o nouă informare de fenomene periculoase.

În intervalul menționat de ANM, se vor înregistra perioade în care instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi ce vor căpăta și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, izolat, grindină.

Sâmbătă noapte plouă în toată țară

Fenomenele meteorologice anunțatae de ANM se vor semnala în zilele de vineri și sâmbătă, 11 și 12 iunie, în special după-amiaza și seara, în zonele de deal și de munte, precum și în sudul, centrul și estul țării.

De asemenea, începând din noaptea de sâmbătă spre duminică, respectiv 12, 13 iunie, aria ploilor însemnate cantitativ se va extinde treptat dinspre nord-vest și va cuprinde duminică, 13 iunie, toate regiunile României, mai arată Administrația Națională de Meteorologie. Asfel, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de ploi vor depăși 15-20 de litri pe metrul pătrat și, pe arii restrânse, 25-50 de litri pe metrul pătrat.

Cum va fi vremea în București

Locuitorii Capitalei nu vor scăpa nici ei de avertizările meteorologilor. În special, în cursul după-miezelor, în București, vor fi perioade cu înnorări accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă de 10-20 de litri pe metrul pătrat și izolat peste 25 de litri pe metrul pătrat.

Temperaturile maxime vor fi de 24-25 de grade Celsius, iar cele minime de 13-16 grade Celsius. De asemenea, duminică, 13 iunie, valorile termice vor fi în scădere astfel încât temperaturile nu vor trece de 23 de grade Celsius.

Urmăriți Impact.ro și pe