Cod portocaliu emis de ANM. Urmează furtuni și ploi torențiale. Avertismentul meteorologilor

Iancu Andreea 01.06.2021, 12:09
Cod portocaliu emis de ANM. Urmează furtuni și ploi torențiale. Avertismentul meteorologilor

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod portocaliu de ploi torențiale și furtuni pentru mai multe regiuni ale țării. Avertismentul specialiștilor vizează o ziua de 1 iunie, începând cu ora 10:00. Meteorologii au detaliat care sunt fenomenele meteo resimțite cel mai intens în următoarele ore, dar și până când este așteptat să dureze codul potocaliu emis astăzi. Care sunt regiunile afectate de vremea rea.

Cod portocaliu emis de ANM. Unde se va resimți avertizarea meteorologilor

O avertizare meteo a fost transmisă de specialiști pentru următoarele 24 de ore. Astfel, un cod portocaliu a fost emis de ANM, care anunță ploi torențiale și furtuni, instabilitatea atmosferică fiind resimțită în mai multe regiuni ale țării. Inițial, Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de ploi însemnate cantitativ și instabilitate pentru perioada 1 iunie, ora 10:00 – 2 iunie, ora 10:00, însă specialiștii au revenit asupra acestuia. Așadar, județele Constanța și Tulcea, dar și zonele înalte din Carpații Meridionali vor fi afectate de codul portocaliu. De asemenea, astăzi, temperaturile minime se vor situa în jurul valorilor de 6 – 14 grade Celsius, în timp ce în special în vestul țării, vor exista și condiții de ceață.

În intervalul menționat, în Dobrogea, în estul și nord-estul Munteniei și în jumătatea de sud a Moldovei va ploua însemnat cantitativ. În Oltenia, vestul Munteniei, cea mai mare parte a Transilvaniei, sudul Banatului, precum și în zonele de munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, vijelii și, izolat, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20-35 l/mp și izolat peste 40 l/mp, se arată într-o informare ANM.

ANM a emis un cod portocaliu de furtuni și ploi torențiale
Administrația Națională de Meteorologie a anunțat furtuni și ploi torențiale

Cum va fi vremea miercuri, 2 iunie

Vremea rea se păstrează și pentru ziua de miercuri, 2 iunie, când ploile moderate vor fi regăsite în regiunile estice și sud-estice ale țării. De asemenea, vântul va prezenta intensificări temporare, acesta atingând viteze de 45 – 55 km/h. Specialiștii ANM au stabilit un cod portocaliu de ploi abundente pentru data de 2 iunie, începând cu ora 10:00. 

În județele Tulcea, Constanța și în zona de munte a județelor Brașov, Sibiu, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și Prahova va ploua abundent și se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40-50 l/mp și izolat peste 70 l/mp. În zona litorală și în bazinul vestic al Mării Negre temporar vântul va prezenta intensificări cu viteze de 55-70 km/h, se mai arată în informarea ANM.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI