Alertă ANM. Vremea o ia razna în România. Ce grosime va avea stratul de zăpadă

Iancu Andreea, Mirabela Năstase 08.01.2022, 19:00
Alertă ANM. Vremea o ia razna în România. Ce grosime va avea stratul de zăpadă

După mai multe zile în care temperaturile au părut a fi mai degrabă unele de primăvară, vremea o ia razna în România. O alertă recent transmisă de ANM anunță un cod galben de ninsori în zilele ce urmează, astfel că în anumite zone ale țării s-ar putea ca stratul de zăpadă să fie unul destul de consistent. Află care sunt regiunile din România în care se vor remarca fenomene meteo precum viscolul și ninsorile.

Vremea din România se schimbă. O alertă ANM anunță cod galben de ninsori

Iarna își intră în drepturi în perioada următoare, după ce debutul noului an a adus temperaturi primăvăratice în majoritatea teritoriului. Recent însă, meteorologii ANM au emis o alertă de cod galben, fiind semnalate ninsori abundente și viscol în zona montană înaltă, precum și în alte regiuni ale țării. Frigul și precipitațiile se vor apropia de normalul acestei perioade din calendar, astfel că în unele zone stratul de zăpadă va fi unul consistent.

Potrivit ANM, sâmbătă, codul galben va aduce ninsori și viscol în majoritatea județelor din zona de vest a țării. Aici, zăpada se va depune, ajungând chiar și la 15 centimetri grosime. Codul galben anunțat de către meteorologi a intrat în vigoare sâmbătă, de la ora 10:00 și este în vigoare până duminică dimineața, la ora 10:00.

Ninsori abundente în mai multe regiuni ale țării

Intervalul precizat va fi marcat de precipitații, predominant sub formă de ninsoare, în Banat, Crișana, Maramureș și local în vestul și nord-vestul Transilvaniei. Aici stratul de zăpadă care se va depune ar putea atinge o medie de 10-15 centimetri. De asemenea, în Carpații Occidentali, în vestul Carpaților Meridionali și în nordul Carpaților Orientali va ninge abundent, fiind semnalat și în aceste regiuni un strat de zăpadă consistent.

Pe de altă parte, vântul va prezenta intensificări, ajungând la viteze de 55-65 km/h în sudul Banatului și pe crestele Carpaților Meridionali, acolo unde se va remarca viscolul. În restul teritoriului vor fi prezente precipitațiile mixte. Izolat, există posibilitatea de producere a poleiului. În prima parte a intervalului va continua să ningă, în special în dealurile sudice.

Alertă de vreme rea în România
Alertă de ninsori în România

Cum va fi vremea în București

Locuitorii Capitalei vor avea parte de precipitații mixte. Totodată, în următoarele 24 de ore, vremea va continua să fie una închisă. În timp ce primii fulgi de nea au fost văzut astăzi, în jurul orelor dimineții, temperaturile anunțate ar urma să elimine posibilitatea unei noi ninsori în București.

Valorile termometrelor vor începe să crească ușor pe parcursul intervalului, până la 1 – 2 grade Celsius ziua, iar noaptea spre 3 – 4 grade. De asemenea, vântul va sufla slab și moderat. Pe de altă parte, prognoza meteo pentru duminică dimineața anunță condiții de ceață.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...