Alertă ANM. Norul de fum din Canada e deasupra Europei. Când ajunge în România

Beatrice Dumitru 29.06.2023, 10:10
Alertă ANM. Norul de fum din Canada e deasupra Europei. Când ajunge în România

Incendiile devastatoare de vegetație din Canada au emis echivalentul emisiilor anuale de CO2 ale Țărilor de Jos. Fumul a ajuns în Europa și se va afla și deasupra României. Când va ajunge în țara noastră, ce efecte ar putea avea și ce spun meteorologii despre acest lucru.

Când va ajunge norul de fum în România

Serviciul de monitorizare a atmosferei Copernicus (CAMS) al Uniunii Europene a precizat că, pe măsură ce incendiile din Quebec și Ontario s-au intensificat, acestea au trimis un val mare de fum peste Atlantic. Fumul a ajuns până în Portugalia și Spania și este de așteptat să cuprindă Europa de Vest și Insulele Britanice până joi, cel mai devreme. De asemenea, a ajuns și deasupra Franţei, acolo unde s-a întins peste trei sferturi din ţară.

Meteorologii spun că fumul de la incediile din Canada va persista deasupra Europei până la finalul săptămânii. Vineri seara sau sâmbăta, acesta va ajunge şi deasupra României. Dar este foarte posibil să nu apară acele apusuri sau răsărituri mai spectaculoase, cu cer portocaliu.

Alertă ANM. Norul de fum din Canada e deasupra Europei. Când ajunge în România
Canada este lovită de incendii de vegetație.

”Așa cum indică modelele programului Comisiei Europene Copernicus, care monitorizează genul de emisii poluante, este foarte probabil ca la acele înălțimi foarte mari, la 4.000-5.000 metri înălțime, să ajungă în cantități însă extrem de mici, absolut neimportante în zona țării noastre. Deci foarte posibil să nu avem nici măcar acele apusuri sau răsărituri mai spectaculoase, despre care iarăși se vorbea. Suntem foarte departe de sursa acestui transport de poluant”, a explicat  Florinela Georgescu, director în cadrul ANM, la Antena 3 CNN.

Ce efecte va avea norul de fum asupra Europei

Canada se confruntă cu cel mai rău sezon de incendii de vegetație înregistrat vreodată. Cel puțin 75.000.000 de hectare au ars în toată țara și mai urmează câteva luni de sezon de vârf de incendii. Dar în Europa efectele nu vor fi aceleași. Fumul nu va duce la o înrăutățire semnificativă a calității aerului, deoarece va rămâne în straturile superioare ale atmosferei.

”Este important de menționat că transportul pe distanță lungă de fum, cum ar fi acest episod, are tendința de a avea loc la altitudini mai mari, unde durata de viață atmosferică a poluanților atmosferici este mai lungă, ceea ce înseamnă că aceștia se manifestă mai mult ca ceruri cețoase cu apusuri roșii-portocalii”, a precizat serviciul de monitorizare a atmosferei Copernicus, citat de Politico.

Un raport din 2021 al Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) a constatat că aceste condiții meteorologice uscate, cu vânt și căldură, care cresc șansele de apariție a incendiilor, vor deveni mai frecvente în unele locuri, inclusiv în Canada Atlantică și SUA, odată ce schimbările climatice se agravează.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...