Alertă ANM. După caniculă vin ploile și vijeliile. Harta cu zonele afectate

Badea Violeta 08.08.2022, 14:51
Alertă ANM. După caniculă vin ploile și vijeliile. Harta cu zonele afectate

În ultima perioadă, țara noastră s-a confruntat cu temperaturi caniculare, maximele ajungând până aproape de 40 de grade Celsius. Acum, specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) dau asigurări că lucrurile se vor schimba radical, arșița fiind înlocuită de ploi și vijelii. Iată care vor fi zonele afectate!

Coduri galbene şi portocalii până miercuri

Meteorologii de la ANM au emis luni, 8 august, noi avertizări de tip cod galben și cod portocaliu de ploi, dar și de vijelii, valabile în mai multe regiuni din țară până miercuri, 10 august.

Potrivit acestora, codul galben a intrat în vigoare începând de luni, 8 august, ora 12:00 și este valabil până miercuri, 10 august, ora 10:00. Coonformt ANM, zonele vizate de avertizarea de tip cod galben sunt: Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, nordul Olteniei și nord vestul Munteniei.

Până miercuri, 10 august, vor cădea precipitații abundente, vor fi descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. De asemenea, cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și izolat 40…60 l/mp.

În schimb, în regiunile sudice și sud-estice, meteorologii anunță un cod galben de caniculă. Luni și marți, maximele se vor încadra între 33 și 37 de grade Celsius, iar temperaturile minime nu vor coborî sub 18…21 de grade Celsius.

În Capitală, disconfortul termic ridicat se păstrează. Vremea va fi caniculară, iar temperaturile maxime vor ajunge până la 35 de grade Celsius.

Potrivit ANM, zonele vizate sunt Bucureștiul și județele Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Dolj, Mehedinți, Gorj, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomița, Constanța, Ilfov, Călărași, Giurgiu, Teleorman și Olt.

Coduri galbene si portocalii de ploi si vijelii
Coduri galbene si portocalii de ploi si vijelii

Cod portocaliu de ploi și vijelii în 19 județe

În 19 județe ale țării, vremea se va înrăutăți începând cu orele următoare. Un cod portocaliu va intra în vigoare începând de luni, 8 august, ora 16:00 până miercuri, 10 august, ora 10:00.

Meteorologii anunță averse torențiale în zonele montane și submontane, unde se vor înregistra cantități de apă de 40…60 l/mp și pe arii restrânse de peste 70…80 l/mp. Aversele vor fi însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.

Județele vizate sunt următoarele: Maramureș, Bistrița-Năsăud, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Argeș, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin și Hunedoara.

Ionuț Dolănescu, dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe ale tatălui său
Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...